Bényei Belga Dúc

A Jó Galamb ... Belgiumban születik, velem átutazik, Önök reptetik !

Patrick & Olivier DE SMET 

Semmerzake, Belgium  

   pdesmet.jpg

 Állomány felépítése

Az ötvenes évek közepén tartunk, amikor André De Smet önállóan a galambokkal kezdett versenyezni.  A szakértő szeme hamarosan megtalálta a legjobb származásokat.  André el kezdett tenyészteni Desmet-Matthys és Janssen Testvérek galambjaival. 

Andre ismert lett a "fakó vonat"-ról, hazarohanó galambok, amelyikek nem engedtek egy centi előnyt sem egymásnak. A legnehezebb versenyekről sorban haza jöttek, úgy, mint egy gyorsvonat.  Rövid és erős középtávon szinte nem volt konkurencia.

De ezzel André nem elégedett meg. Hosszú távon is többet akart, mint csak részt venni.  Elment Deerlijkben, Roger Vereecke-hez és sok jó galambot vásárolt nála.  A kezdetnél nem jó lépésnek tűnt a vétel.  André nem volt megelégedve a Vereecke származású fiatalokkal. De, ez később még is a legjobb vásárlásnak bizonyult, amit valaha tett.

Az egyik Vereecke származású galamb a "de Crack" volt, egy 1978-as hím, 1° megyei ászgalamb és 1° marathon ászgalamb.  Ez a hím nem csak egy kivételes versenyzőnek bizonyult, legalább annyira kiváló volt tenyésztés szempontjából.

Keresztezve az André De Smet fajokkal, a Crack folyamatosan adott top-galambokat.  Hamarosan ez az egy galamb rányomta a bélyegét az egész dúcra.  A "fakó vonat" elég gyorsan színt váltott, és "kék vonat" lett belőle.  De a vonat száguldott tovább, és most hosszú távon is.  Született egy rendkívül erős faj, kiváló fond-versenyekre: egy dúcon belüli tenyésztett galambcsaládból, évekre lett csúcscsapat.  A dúc most kész lett győzelemre, Bourges-tól Barceloná-ig. 

A dúc 

 pdesmet1.jpg

De Smet-nél, hímek és tojók özvegy módszerrel vannak röptetve.  A 2005-ös szezon kezdődött 40 hímmel, 70 tojóval: ez viszonylag nagy kolónia.  André mindig jobban kedvelte a tojók versenyeztetését, mert azt mondta, egyszerűbb motiválni és könnyebb kondícióba tartani őket.  És az eredményeik nem maradnak alul a hímekkel szemben. 

Azt viszont be kell vallani, hogy a bajnokságot megnyerték 6 hímmel.  A galambokat csak fészektálcával bekosarazzák.  Előfordul, hogy hazatérés után több órát együtt töltenek a párok.  A galambok naponta minimum egy órát edzenek.  Visszatérve a dúcba, külön bezárják a galambokat, hogy, különösen a tojók, ne tudjanak pározni.

A versenyző hímek télen is tenyésztenek, a tojók nem.  Április 1-jén egymáshoz vannak engedve a galambok az első pározásra.  Ápolás minél jobban természetes anyagokkal történik, csak betegség esetén használnak gyógyszereket.  A verseny szezon alatt sűrű preventív trichomonasz kezelések vannak.

De Smetek-nél a galambok gondozása mindig csapatmunka volt.  Andrenak, a felesége Madeleine-nek, és fia Patricknak volt külön szerepük az eddig elért sikerekben, és a galambok mind ezt rutinnal kiegészítették.  2009. márciusban meglátogattam a De Smet családot.  André bőségesen mesélt a régi időkről, jogosan dicsekedett a sok szép eredménnyel.  Madeleine különösen érdeklődött a magyar galambtenyésztésről.  Sajnos, utoljára látom őket. André elhunyt 2009 május 2-án, Madeleine pedig 1 hónappal később.     

Egy szomorú év után, a De Smet dúc pedig él tovább.  Patrick viszi tovább a szép munkát, és nagyon jól tartja a megszokott színvonalat. Ebben az "új" időszakban, Patrick fia is segít a napi gondozásban. A De Smet dúc jövője biztosítva van ...

pdesm_2009.jpg

img030.jpg

p_de_sm2.jpg

pde_sm1.jpg

 

 

 

06/29-434-043  *  06/20-280-70-24 (érdeklődés 17:00 után)    

belgagalambok@hotmail.com

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 88
Tegnapi: 184
Heti: 565
Havi: 2 577
Össz.: 191 230

Látogatottság növelés
Oldal: De Smet André & Patrick
Bényei Belga Dúc - © 2008 - 2019 - belgagalamb.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: peter van de merwe pigeons - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »