Bényei Belga Dúc

A Jó Galamb ... Belgiumban születik, velem átutazik, Önök reptetik !

Cher Ami 

I. világháború leghíresebb katonai galambja

cher_ami_cropped.jpg

A hím Cher Ami az első világháború egyik leghíresebb postagalambja volt. Egyike volt annak a 600 postagalambnak, amelyet angol tenyésztők adományoztak a Franciaországban állomásozó amerikai erőknek.  A madár 12 fontos üzenetet közvetített a Verduni amerikai szektorban.

1918.október 2-án az amerikai 77. hadosztály 308. zászlóalja magával vitte a galambot több társával együtt, amikor a Meuse-Argonne offenzíva során benyomultak az argonne-i erdőbe. Az egység - amely később az Elveszett zászlóalj néven lett híres - több mint ötszáz katonáját a túlerőben lévő németek körbezárták, és napokon át folyamatosan támadták. Október 4-én baráti tűz zúdult a Charles White Whittlesey őrnagy vezette alakulatra. Ekkor indították útnak utolsó galambjukat, Cher Amit.

A németek megpróbálták lelőni a madarat. A postagalamb, habár eltalálták, 25 perc alatt 25 mérföldet repült a főhadiszállásig.  Amikor megérkezett, hiányzott az egyik szeme, találat érte a mellén, és leszakadt az egyik lábának jelentős része is. Az üzenetet tartalmazó kapszulát egy ín tartotta mindössze.

Cher Ami a következő üzenetet vitte magával az erdőből az amerikai főhadiszállásra: "A 2746,4 koordinátájú út mentén vagyunk. A tüzérségünk közvetlenül ránk zúdítja a zárótüzet. Az ég szerelmére, állítsák le."  Az ágyúzást a galamb érkezése után beszüntették.

Cher Ami orvosi kezelést kapott, majd felépülése után kitüntették a francia háborús érdemrenddel, a Croix de Guere-rel.  A galambot az Amerikai Egyesült Államokba vitték, ahol 1919. június 13-án pusztult el.  1931-ben posztumusz beiktatták a versenygalambok dicsőségcsarnokába, és szolgálataiért megkapta a madaraknak adható amerikai aranymedált is.

Cher Amit preparálták. Először a Smithsonian Intézetben volt, ma az Amerikai Nemzeti Történeti Múzeumban látható.

-----

G.I. Joe 

II. világháború leghíresebb katonai galambja

gi_joe_pigeon.png 

G.I. Joe (1943. március 24, Algiers - 1961. június 3, Detroit) nagy értékelést kap a szolgálatáért az Egyesült Államok Katonai haderőnemben.   

A 2. Világháború alatt, G.I. Joe megmentette a Calvi Vecchia (Olaszország) falu lakosai életét, és a Brit csapatok akik foglalták a községet. 

A szövetséges erők tervezték a falu bombázását 1943. október 18-án, de G.I. Joe éppen időben átadta az üzenetet hogy a Brit csapatok megszerezték a községet, így kikerülve a fölöslegessé vált bombázást.  Ez megmentette több mint 1000 ember életét.   

In November 1946, G.I. Joe was presented the Dickin Medal for gallantry by the Lord Mayor of London. After World War II, he was housed at the U.S. Army's Churchill Loft at Fort Monmouth in New Jersey along with twenty-four other heroic pigeons. He died at the Detroit Zoological Gardens at the age of eighteen, and was mounted and displayed at the U.S. Army Communications Electronics Museum at Fort Monmouth.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 120
Tegnapi: 184
Heti: 597
Havi: 2 609
Össz.: 191 262

Látogatottság növelés
Oldal: Híres galambok - Famous pigeons
Bényei Belga Dúc - © 2008 - 2019 - belgagalamb.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: peter van de merwe pigeons - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »