Bényei Belga Dúc

A Jó Galamb ... Belgiumban születik, velem átutazik, Önök reptetik !

Hírek & Infó

2018-12-10

Elhunyt Antoon van der Wegen, a holland hosszútáv ikonja (1935-2018)

Az egyik legnagyobb Fond ikon már nincs köztünk.  December 6-án meghalt Antoon van der Wegen, 83 éves korában. Együtt apja Janus-al, és miután ő meghalt, felesége Lucie-vel, Antoon hozta létre a csodálatos vd Wegen vérvonalat: egy hosszútáv törzs, amely világszerte megkapta a megérdemelt elismerést, és alapja volt számtalan országos és nemzetközi győzelemnek.

Oud Doffertje , de Lamme , de Barcelona ... ezekkel a bajnokokkal világhírű lett a van der Wegen dúc.  Később következett Turbo de Beer és sok más világklasszis galamb.

Antoon már egy ideje betegeskedett, és most sajnos erről a szomorú hírről értesültünk.  A sikeres szenvedélye mellett voltak életében nehéz pillanatai, pl. amikor búcsúzni kellett a fia Hanstól, aki már 2012-ben 47 évesen meghalt. 

Innentől a Steenbergen-ben alakult van der Wegen dúc egy újabb örök legenda marad a galambsportban.

Őszinte részvétünk és sok erőt a családnak.

avdwegen.jpg

 

avdwegen2.jpg

 

avdwegen3.jpg

 

2018-12-05

Teliholdkor párosítani ?  A vélemények megoszlanak ...

December 22-én ismét telihold lesz és van olyan galambász, aki ezt ideális pillanatnak tartja összepárosítani a galambjait.  Ragaszkodik hozzá mert - szerinte - így lehet a legjobb fiatalokat tenyészteni.  Mások ezt "hülyeségnek" tartják, vagyis ... babona ?

full_moon.jpg

 

Telihold: a párosítás indítójele ?

A meggyőződés, hogy a holdfázis befolyásolhatja a tenyésztést, nem csak a galambsportban él.  Méhészek, bio-kertészek, stb.  .. sok területen van, aki hisz benne.  Itt-ott állítják hogy az élőlények - fauna és flóra - teliholdkor valamennyivel erősebbek.  A galamboknak párosodás előtt topformában kell lenni, és a teliholdfázis ezt egyesek szerint megerősítené.  Ha a tenyészgalambok meg teliholdkor tojnak, a fiatal galambok a következő teliholdkor születnek, így aztán ...

Wikipedián így olvasható a fizikai jelenet: "Teliholdkor a Föld kerül körülbelül a Nap és a Hold közé és a felénk eső oldalt éri a napsugár, a holdkorong teljessé válik".

Élet a földön

Több legendában feltételezik, hogy a telihold különböző módon befolyásolhatja a földi életet.  A gyerekek nagyon nyugtalanok tudnak lenni teliholdkor, kb. úgy mint vihar előtt.  Ritkán bizonyítható az összefüggés, de ha ilyen esetben nem is babonának tartjuk, akkor is csupán szubjektív megfigyelés, tényekkel nem alátámasztható a telihold hatása.  Egy alaposan megvizsgált példa az az állítás, hogy teliholdkor több szülés fordul elő mint a többi holdfázis alatt.  Statisztikai vizsgálatok viszont kimutatták hogy az összefüggés nem észrevehető.  Egy másik állítás létezik, hogy homeópátiás fűszereket előszeretettel teliholdkor kell szedni, mert - nem részletezett okok miatt - így lenne nagyobb hatásuk.  Még egy utolsó érdekes példa: a Grand Marnier likőrgyártó kizárólag teliholdkor vágatja a tölgyfákat amelyek a hordók készítésére lesznek használva ...

A galambászok közül is terjedt a holdfázisok jelensége.  Egyesek szerint, minden fázis valamilyen módon hat a galambokra.  Az egyik azt mondja hogy egyértelműen megtapasztalta, a másik pedig letagadja, sőt, hülyeségnek tekinti.

Aki hisz benne ...

Következik egy áttekintés arról, amit azok a galambászok mondanak, akik hisznek a hold erejében.

"Utolsó negyed" fázis: Az ebben a fázisban született galambok (telihold és újhold között) nem lehetnek bajnokok.  Nagy az esély hogy el fognak veszni.

Újhold: Nagy energiát nyújt, ami jó hatással van a galambok formára.  Újholdkor mindig tartunk böjtnapot.  Majd észrevesszük hogy a galambok formája javul.  Olyankor kelő tojások nem feltétlen rosszak, de a postagalambok minősége csupán átlagosnak várható.

"Első negyed" fázis: Az ebben a periódusban született galambok átlag felettiek lesznek. És ez kevesebb vesztésben fog eredményezni.  A csipogók egyre jobbak lesznek ahogy közeledik a telihold.

Telihold: Max 3 nappal telihold előtt született galambok, kiváló versenyzők lesznek, és alíg elveszik belőle majd. Az a legkíválóbb ha telihold napján születnek.  A következő naptól már egy jó fokkal kevésbé előnyös.

Sajnos azoknak, akik hisznek benne:  A számtalan megfigyelésnek ellenére soha nem lehetett tudományosan bebizonyítani, hogy a telihold különleges hatással bír a földi életre.  De attól még a galambászoknak teljesen jogukban áll hinni a telihold erejében. Nincs is értelme meggyőzni őket az ellenkezőjéről, mivel a mai napig nyitott ez a kérdés.  Ismét lesz, aki december 22-én fog párosítani … sikerrel vagy sem ????

 

2018-12-03

Jochem Blonk (14 éves, Dirksland, Hollandia) - 1. díj Pointoise versenyen !

2018 május 5-én, a Zuid-Holland megye több szigetén lakó galambász közösen versenyt rendezett a Francia Pointoise-ból.  A távolság kb. 330km volt, és összesen 4226 galamb vett részt.  A 14 éves Jochem Blonk is részt vett, aki az egyik szigeten lakik (Goeree-Overflakkee).

Az idő gyönyörű volt, bár az északkeleti szél nem könnyítette a feladatot.  A galambok átlagosan 70km/órás sebességgel jöttek haza.

Jochem 2017-ben kezdett postagalambokkal foglalkozni, miután apja John szép dúcot épített neki.  Különböző galambászoktól szerzett galambokat, majd fiatal tagja lett a ”Reisduif" egyesületnek, 5km a lakóhelyétől, Sommelsdijk-ben.  Hamar észrevették a klubtagok hogy milyen ügyesen és szorgalmasan fogja a galambokat, és főleg azt is hogy mennyire figyel mindenre, ami bővítheti a tudását.  Nem veletlen dolog, hogy Jochem megszelídítette a galambjait úgy, hogy mind egy kézzel le veszi őket a polcról ! 

Az egyesületben rendezett "Fiatalok napján" két etetőt és szép kék galambot nyert, Van Dijck származással.

   jochem_blonk_2.jpg

 

Pointoise

Nagy volt a meglepetés, amikor azon a szombati napon Jochem galambja már 13:14kor a dúchoz érkezett.  A 17-1246222 volt az, amelyet már reptett fiatal galambként Pieter van Gurp-tól szerezte (aki ugyanazon a szigeten lakik).  Rögtön felismerte a galambot, mivel kétszínű a hasa. Egy pillanatra leült a háztetőre, ... és máris be a dúcba !

Hamar kiderült hogy itt szép teljesítmény született:

1. egyesület - 405 galamb

1. Zuid-Holland szigetek - 4226 galamb

10. Zuid-Holland megye - 39187 galamb

     14 évesen ilyen eredményt elérni, ez nagyon is dicséretes ! ????

 

pontoise-dirksland.jpg

 

Különleges galamb

   jochem_blonk_1.jpg

A 222-es nyerőgalamb nem első pillanattól mutatkozott be ilyen pontos gyorsasággal ...  A betanítás során, 2 alkalom is volt hogy máshol a szigeten el kellett érte menni mert eltévedett !  Majd később, a fiatal versenyeken egyre jobban elöl végzett, főleg a nehezebb versenyek során.  2018 tavaszán, Jochem dúcában lett átszoktatva, és az első versenyeken bizony el ment nézegetni a régi Pieter Van Gurp dúchoz.  De aztán 8 percen belül csak megérkezett az “új” otthonba.  A fenti csúcseredmény bebizonítja hogy most már egyenesen haza repül.      

 

2018-11-30

Mi a leghosszabb távolság amit egy galamb megtett 1 nap alatt ?

Ez a kérdés amit egy érdeklődőt nemrég láttam feltenni.  Ő maga egy német galambnál kötött ki, amely 2012-ben a nemzetközi Pau versenyről ugyanaz nap ért haza, így 1345,157 km-t teljesítve 1 nap alatt !  

Ez egy csodálatos teljesítmény volt a német Hermann Zgol (Eyendorf) galambjától. Ez a tojó 2012-06-22-én 06:45 kor lett elengedve Pau-ban, majd 21:52 kor megérkezett Észak-Németországba. Ezen az úton végig erős dél-nyugati hátszél volt.   Ez az adott helyzet, és a DE09-2520178 tojó kiváló motiváltsága, tette lehetővé hogy ilyen gyorsan és biztonságosan tudott haza érni: 1345,157 km 15 óra 17 perc alatt ...

Marad a kérdés hogy valaha még nagyobb távolságot tett egy galamb egy nap alatt ?  Van valakinek olyan galambja ? :)  Vagy tud valaki hasonló eredményt ?

Örülnék ha lenne jelentkező, ... de valós tényekkel ám ;))

 

2018-09-11

Galambjaink hol maradnak ?

Sokszor elgondolkodunk rajta, vajon hová lettek a rég eltévedt galambjaink.  Még ha más galambásznál is szálltak le, a történetük nem mindig jól végzik.  Példaképpen felhozom négy szerencsétlen galambnak a bizarr sorsát.

Oostelbeers, Brabant, Hollandiában.  Egy ottani galambász, egyik kora reggel rossz meglepetést kap.

Minden nála érkező, eltévedt galamb kivétel nélkül jelentve van a tulajdonosnak.   Amíg el nem jönnek érte, külön kis ketrecet nyújt nekik, ahol megeteti, megitatja őket.

Amelyiket nem hozzák el, az ápolva lesz, majd egyszer önállóan haza tud repülni.

Nos, egyik csütörtök reggel.  A galambászunk szokásos módon végezte feladatait a dúcoknál, ebből az egyik dolga az idegenek ápolása. De rossz meglepetés várt rá !
Mind a négy jelen lévő vendég galamb széttépve a ketrecben, tiszta káosz, tollak mindenhol, fejük lerágva!

Ragadozók

Ilyen látványnál hamar eszünkbe jut több lehetőség: patkány, nyest, nyuszt, görény ?
De hamar kiderült az igazság, mivel éjjel ment a biztonsági kamera: megvadult nyérc volt a tettes, amely éppen megszökött egy környékbeli nyérctenyésztőből.

Felesleges várakozás

A négy szerencsétlen áldozat mind Hollandia más részéből érkezett.

A legrégebb óta ott tartozkodó Almelo-ból való galamb volt.  A galambászunk már egyszer haza engedte, elég messze Oostelbeers-tól, de visszajött ..
Egy másik galamb, Zundert-ből, kb. egy hétig vendégeskedett.  A tulajdonossal meg volt beszélve hogy szombat délután haza engedi.  De sajnos, ő is vissza jött.  Az újrapróbálkozás csütörtökre volt tervezve.  A harmadik vendég gazdája visszaúton volt nyaralásból, és megigérte hogy visszahív ...  A legszerencsétlenebb volt a negyedik Észak-Brabant-i galamb.  Ő pont az eset előtti napon érkezett, és másnap el is vitték volna ...  

Mint kiderült, még a legjobb vendéglátónál is rosszul sülhet ki a helyzet, és sokszor nem is sejthetjük pontosan mi lett a sorsa az eltévedt galambunknak.

 

van_winkel_brand.jpg

 

2018-06-18

Gaston Van de Wouwer (Berlaar, BE) és "De Kaasboer"

* Kitűnő 2018 Blois *  1. és 5. Megyei öreg, és 3. Megyei éves.

A 2014-es árverés után az volt a kihívás hogy ugyanazt a színvonalat újra elérje.  Hogy ez közben bőven sikerült, azt most szinte versenyről versenyre bebizonyítja !  És most a Blois versenyek hozták a fentiekben említett díjakat ...

Három élrepülő, háromszor Kaasboer

BE14-6072324: 1. Megyei Blois öregek

Ez a kis kék tojó már tavaly bizonyított (11. Megyei Vierzon / 8.177 galamb, és 111. Országos Chateauroux / 10.454 galamb).  Nem meglepő hogy ő a világhíres „Kaasboer” unokalánya.

BE16-6023019: 5. Megyei Blois öregek

Ez a csúcsgalamb már korábban mutatta mire is képes.  Már háromszor volt Országos TOP-100-ban, Bourges, Argenton és Châteauroux:

Megyei: 5. Blois 1.581 galamb, 2018 

Országos: 91. Bourges 28.078 g., 2016 / 53. Argenton 11.506 g., 2017 / 91. Châteauroux 14.955 g., 2017

Kaasboer beltenyésztett.

BE17-6053384: 3. Megyei Blois évesek

Ez a galamb is nagyon jól tudja mi az élrepülés. Ezt fiatalon bebizonyította országos Châteauroux versenyen (52. Orsz. / 18.499 galamb).  Született tehetség !  Az apja Kaasboer származottja.

 

kaasboer.jpg

Megyei Blois komplett eredménye

Gaston 3 fődíjat vitt, de azon a napon az egész versenycsapata erősen teljesített :

1-5-54-126-233-264-429-453-467 (9/11) (1.581 öreg)

3-105-165-166-177-268-736-826 (8/9) (2.744 éves)

ui.: per pill van Kaasboer származottja + Heremans/Koopman vér, Peter van de Merwe által rendelhető, csak augusztus 2018-i kör akciós áron (lásd fő-oldal)  

2018-06-05

Galamb Projekt az iskolában !
Szép reklám a galambsportnak, motiváció az ifjúságnak :)

José Reniers tanár úr kezdeményezésére, 2010-ben indult egy csodálatos galambtörténet a "De Wijsneus" általános iskola & ovodában (Oplinter, Belgium).  Pontosabban 2010. szeptember 1-én oda került egy galambdúc az iskola kertjében, részben a KBDB közreműködésével.  A "De Ware Vrienden" egyesület első pillanattól kezdve szárnyai alá vette ezt a csodálatos projektet.

boy-with-pigeons.jpg

A projekt

Lindsey tanárnő meséli: "Főleg az ötödikes tanulók foglalkoznak a galambokkal.  Ez így alakult mert José tanár úr éveken keresztül az 5. osztályt tanította, és ő maga egy nagy galambszerető".

Amióta José lett a tesi tanár, ő egyszer hetente az iskolai dúcnál megtalálható, ahol időt szakít arra hogy lelkesen és odadóan galambápolásra tanítsa a gyerekeket.

A galambok az iskolában maradnak, és az 5. és 6. osztályos gyerekek a szabad pillanatok alatt akár mikor a dúchoz mehetnek.  Amikor a gyerekek a 6. végén végleg búcsúznak az általános iskolától, haza vihetik a saját galambjukat, azzal a feltétellel hogy otthon vár neki megfelelő dúc.  Ha nem, akkor marad az iskolában, vagy elköltözik José tanár dúcaiban.  

Ápolás

A tanév elején, a 6. osztályosok magukra veszik az ápolási feladatot. De az év folyamán be is tanítják az 5. osztályt, úgy hogy ők majd jövőre átvehessék ezt a nemes feladatot.  De José tanár úr még hétvégén is rendelkezésre áll a galamboknak, egy fix ápoló csapattal !  Ezt az elszántságot !

A hosszabb iskolai szünetek alatt, José beosztást biztosít: szülők, nagyszülők és persze a gyerekek pontosan tudják mikor is várják a galambok őket a dúcon.


A szülők mindenesetre nagyon örülnek a projektnek.  Sok örömmel viszik a gyerekeket a szünetek alatt, és kisérik őket ápolni. 

Versenyezni és tenyészteni

A 2010-2011-es tanévben érkeztek az első kis galambok az iskolában.  Akkor csak a dúc körül engedték ki a galambokat.  A következő évben versenyeztek is, de a bekosarazás és a sok fuvar némi fejfájást okozott: kiderült hogy José tanár és ápolgatóinak ez gyakorlatilag nehezen kivitelezhető.  Az is számított hogy (túl) nagy elkeseredés volt mikor egy-egy galamb nem tért haza.  A következő évtől a galambprojekt kifejezetten a tenyésztésről szólt.

A mai napig ki vannak engedve a galambok a dúc körül, ha az idő megengedi.  Nem kell nekik egész nap bent maradni, és még néha egy kis távolságra is viszik őket.  De, különösen a gyerekeknél, mindig ott van a félelem hogy nem jönnek "haza".

Mindenki nyer ...

Ezzel a projekttel, az iskola elő akarja segíteni a gyerekek szociális kompetenciájukat, és megtanítja őket tisztelni az állatokat és a természetet, de sok más anyagot is ami a projekt folyamán használva van.  A kezdeményezés nagyon megmozdítja a gyerek felelősségérzetét.  Azon kívül, néha hasznossá veszik a galamb témát teljes más területen is, pl. matek és földrajz órán.  És nem utolsó sorban, ez életről és halálról is szól, és az ehhez kapcsolódó érzéseket.

Az Oplinter-i projekt a Wijsneus iskolában természetesen sok szervezettséget és munkát igényel, munkaidőn kívül is.  A sok önkéntesnek köszönhetően tovább élhet ez a csodálatos projekt.  Szép reklám a galambászatnak, és az ifjúságnak egy remek motiváció hogy jobban ismerkedjenek a postagalambokkal ????

 

 

 

 

2018-05-28

Bourges 2018

39,411 galambot (20,282 öreget és 19,129 évest) kosaraztak az első Országos versenyre ebben a szezonban.  (Tavaly 43,914 galamb indult).

Május 26-án reggel 7-kor indult a verseny, enyhén felhős de szép időben, északkeleti szél, jó látás.

1. Országos Belgium Évesek: Kevin Saudoyez (Tertre), érkezés 12:08:56 kor, 387,489 km, átl. sebesség 1254.28 m/p

1. Országos Belgium Öregek: Famille 3D (Ghlin), érkezés 2:06:27 kor, 390,858 km, átl. sebesség 1275.44 m/min.

Megyei eredmények:

Megye               Kategória           1. díj

PE Limburg                        Évesek     Veulemans-Persoons

SPE Luik-Namen-Luxemb.   Évesek     Thibaut-Boons

PE West-Vlaanderen            Öregek     Platteeuw Kurt & Raf

PE Oost-Vlaanderen            Öregek     Bauters Jo

PE Vlaams-Brabant             Öregek     Van Der Weerden Jos

PE West-Vlaanderen            Évesek     Clicque Gino

Luik                                   Öregek     Hogge Philippe

PE Oost-Vlaanderen            Évesek     De Paepe Germain

PE Vlaams-Brabant             Évesek     De Bisschop Gustaaf

PE Limburg                        Öregek     Serre Rudi

Luik                                   Évesek     Leroy Frères

SPE Luik-Namen-Luxemb.   Öregek     Regnier Guy & Michael

SPE Henegouwen-W. Brab.  Öregek     Famille 3D

SPE Henegouwen-W. Brab.  Évesek     Saudoyez Kevin

 

2018-05-20

Gustaaf De Bisschop: a hét embere (Megyei erős középtáv versenyek)

A Gustaaf & Jan De Bisschop dúc évesek csapata, a szezon elején máris kivételes eredménnyel mutatkozott be.  A francia Blois-ból hasonlíthatatlan módon érkeztek vissza a galambok Vlaams-Brabant megyében (pontosabban Asse, Belgium, kb. 450km) ... mondhatjuk "Bisschop-fesztivál" Nevetés  Nézzék:

Megyei Blois, 1.408 éves:
3-4-5-6-7-8-9-10-11-13-16-17-20-21-22-35-36-42-45-57-62-64-70-79-96-115…

Nem kevesebb mint 25 galamb a megyei TOP-100 ban, és összesen 49 kezdő galambbal 35 díj.  Ez elsőrangú dominancia, akárki csak utánozhatja !

gj_de_bisschop.jpg

2018-05-16   

Meghalt André De Rouck (Wondelgem, Belgium)

Sajnálattal tudomásul vettem hogy meghalt André De Rouck, bár 95 évesen, mégis váratlanul.  Ahol felnőttem, ő élt és galambászkodott a szömszéd község Wondelgemben, Gentnek egy kis elővárosa. 

Együtt a fia Dirk-el, egy bikaerős és sikeres hosszútáv állományt menedzselt, diadalokkal Barcelónáig.  Nehéz munkáravaló galambok !  Idős korának ellenére, André még Fondclub Lokeren tagja volt, ahol még 2017-ben 4. lett a Fond Bajnokságban.

2018-04-26

Spirálok védekezésre ...

Belgiumban volt egy 2012-es kutatásnak ez az eredménye: elképesztően sok madár nekirepül villanyvezetéknek, halálos következményekkel.  Évente kb. 170.000 és 500.000 között !  Javarészt vadmadarak, de bizony sok galamb is.  Hogy jobban láthatóvá tegyék a vezetékeket, egy idő óta felhelyeznek spirálokat, mint a képen látható.  Ez a munka sajnos lassan halad, mert egyértelműen csak akkor lehet felrakni amikor használaton kívül van.  De ez már óriási dolog hogy a villanyművek ilyen védekezést beterveznek a szárnyas barátainknak ... Vigyor

krullen.jpg

 

2018-04-26

Némi Belga eredmény 04-21-i --> 04.22-i hétvégén

Focquaert Omer, Knesselare

21/04/2018 – Arras (102 km) Club   192 évesek   10-16-33-47-54 (5/5d.)

21/04/2018 – Arras (102 km) Club   283 öregek   15-26-59-81-89 (5/5d.)

Philippens P., Voeren

21/04/2018 - Trelou-sur-Marne (243 km) Club   307 évesek   3-6-8-11-12-13-14-15-16-17-19-20-22-27-29-30-31-32-36-37-38-39-43-45-48-49-50-57-65-68-71-73-80-81-87-92-93-98 (38/54d.)

Pene-Willot Xavier & Elisabeth, Emines

21/04/2018 - Trelou-sur-Marne (183 km) Club   108 évesek   4-10-11-25-35 (5/6d.)

Jacquemotte Thierry, Lambermont

21/04/2018 - Trelou-sur-Marne (233 km) Club   169 öregek   3-4-6-7-9-10-13-19-21-22-24-26-27-34-41-42-57 (17/24d.)

Cokelaere Willy, Moorslede

21/04/2018 – Clermont (177 km) Club   526 öregek   4-6-7-14-40-74-75-105-163 (9/12d.)

21/04/2018 – Clermont (177 km) Club   428 évesek   2-3-6-14-35-36-37-55-58-65-138 (11/17d.)

Vervaeke Roger & Jurgen, Deerlijk

21/04/2018 – Clermont (178 km) Club   280 öregek   4-7-18-25-30-33-34-43-87-88-90 (11/16d.)

21/04/2018 – Clermont (178 km) Club   216 évesek   3-7-15-22-28-54-55-68 (8/8d.)

Casaert-Senechal Sébastien, Russeignies

21/04/2018 - Pont-St.-Maxence (173 km) Club   949 öregek   1-4-4-6-8-9-11-12-13-14-15-16-18-20-22-23-25-27-31-34-37-41-42-44-70-86-92-94-100-120-125-127-132-133-137-141-145-146-151-157-165-166-168-172-180-194-212-227-232-240-255-258-276-281-284-312 (56/71d.)

21/04/2018 - Pont-St.-Maxence (173 km) Club   1006 évesek   1-2-3-5-6-7-9-10-11-12-14-17-18-19-20-21-22-23-24-25-27-28-32-34-37-38-42-42-44-46-47-50-52-54-55-56-57-62-68-76-79-82-83-83-87-93-97-98-99-100-101-104-105-106-111-113-122-123-132-135-136-139-143-147-148-156-158-159-174-178-180-184-213-220-232-236-247-258-259-265-270-284-288 (83/115d.)

Verschoot Joel, Ingelmunster

21/04/2018      Clermont        (184 km)   Club                   152 évesek   2-7-8-18-44 (5/10d.)

Lambeets Marcel, Wezemaal

21/04/2018      Soissons        (195 km)   Verbond                736 öregek   33-89 (2/2d.)

Roose - Pyra Tandem, Bekegem

21/04/2018      Clermont        (204 km)   Club                   573 öregek   1-2-4-5-8-12-17-18-20-21-24-27-33-34-49-50-51-59-66-67-68-86-115-150-159 (25/38d.)

21/04/2018      Clermont        (204 km)   Club                   284 évesek   1-2-4-7-9-11-19-25-26-56-83-93 (12/21d.)

Dhanyns Marc, Evergem

21/04/2018      Clermont        (213 km)   Verbond     267 évesek   4-12-14-15-16-20-24-25-33-43-50-54-61-69-70-74 (16/25d.)

Billiet Yves, Moorslede

21/04/2018      Clermont        (173 km)   Club          163 öregek   2-4-6-8-12-33-48-49 (8/14d.)

Goemaere Jose & Gustave, Havinnes

21/04/2018  Pont-St.-Maxence (158 km) Club  237 öregek   1-2-4-5-8-9-10-11-12-13-14-15-16-18-19-21-26-46-64-64 (20/29d.)

Lievens-Versluys Stefaan & Johan, Maldegem

21/04/2018      Clermont        (216 km)   Club          646 öregek   4-8-9-37-50-86-90-93-109-142 (10/16d.)

Derwa Albert, Herent

21/04/2018      Soissons        (190 km)   Verbond   1065 öregek   1-2-4-13-17-27-41-130-170 (9/9d.)

21/04/2018      Soissons        (190 km)   Verbond    1156 évesek   2-3-5-7-9-10-18-23-25-131 (10/11d.)

Hok Demely Liliane, Moorsele

21/04/2018      Clermont        (172 km)   Club      300 öregek   3-10-25-34-58-65-89 (7/8d.)

De Laere Maurice & Luc, Anzegem

21/04/2018      Clermont        (181 km)   Club       428 öregek   3-4-5-11-12-13-20-21-62-69-113-120-122 (13/26d.)

Vercauteren Walther, Belsele

22/04/2018      Noyon           (194 km)   Verbond    960 évesek   2-5-16-23-24-75-138-193 (8/9d.)

Deneys Dimitri, Liedekerke

22/04/2018      Noyon           (163 km)   Club          456 évesek   1-3-14-15-16-34-36-36-39-55-78-86-92-123-147 (15/21d.)

22/04/2018      Noyon           (163 km)   Club           317 öregek   8-25-38-45-63-82 (6/7d.)

De Keyser Thierry, Vosselare

21/04/2018      Arras           (98 km)    Club   322 évesek   1-2-3-4 (4/4d.)

21/04/2018      Arras           (98 km)    Club   556 öregek   1-2-3-4 (4/4d.)

21/04/2018      Clermont        (202 km)   Club     267 évesek   1-2-3 (3/3d.)

21/04/2018      Clermont        (202 km)   Club    521 öregek   1-2-5-6-28-30-31-68-154 (9/11d.)

Standaert Luc, Landegem

21/04/2018      Clermont        (205 km)   Club    624 öregek   3-18-20-21-23-66-88-97-118-123 (10/11d.)

21/04/2018      Clermont        (205 km)   Club    257 évesek   9-11-23-40-41 (5/6d.)

Debacker Chris, Beveren-Leie

21/04/2018 – Clermont (180 km) Club   280 öregek   2-3-6-10-12-13-14-17-20-21-26-27-28-29-31-42-44-49-53-64-67-73-78-81-89-91-94 (27/50d.)

21/04/2018 – Clermont (180 km) Club   216 évesek  1-2-6-8-10-11-14-16-17-20-21-27-30-33-44-45-48-51-56-57-58-59 (22/40d.)

Calus Rony, Heist-aan-Zee

21/04/2018      Arras           (120 km)   Clubv   726 öregek   2-3-5-15-20-29-42-64-65-122 (10/10d.)

21/04/2018      Arras           (120 km)   Club     526 évesek   2-15-73 (3/3d.)

21/04/2018      Clermont        (226 km)   Club    1813 öregek   2-8-14-22-23-34 (6/10d.)

Stevens Koen & Kelly, Serskamp

22/04/2018      Noyon    (170 km)   Club    391 évesek   4-12-18-19-23-24-25-33-34-59-74-92-123-125 (14/26d.)

Iterbeke Gerard, Zomergem

21/04/2018      Clermont        (210 km)   Club    624 öregek   2-11-15-27-30-36-42-47-63-65-68-70-111 (13/19d.)

21/04/2018      Clermont        (210 km)   Club    257 évesek   1-5-22-81 (4/6d.)

Van Pamel Gerard & Jozef, Lissewege

21/04/2018      Clermont        (221 km)   Verbond   980 évesek   5-11-18-20-26-64-82-96-151-234-254-296 (12/16d.)

21/04/2018   Clermont   (221 km)   Verbond   1813 öregek   15-21-40-46-58-60-109-111-121-129-156-186-306-475-519 (15/26d.)

Loete Bruno & Bram, Assenede

21/04/2018      Arras           (124 km)   Club     140 öregek   7-8-9 (3/4d.)

Martens Rudy, Hansbeke

21/04/2018      Clermont        (205 km)   Club     212 öregek   1-6-10-11-18-30-37 (7/8d.)

Vyvey Mario, Kluizen

23/04/2018      Clermont        (219 km)   Verbond    521 öregek   4-19-21-23-62-115-140 (7/8d.)

Van Roy Koen, Asse

22/04/2018      Noyon           (172 km)   Verbond    2152 öregek   3-36-88-198-206-268-280-367-380-419-425-437-462-486-507-523-598-628 (18/20d.)

22/04/2018      Noyon           (172 km)   Verbond     2055 évesek   13-45-53-57-64-69-91-95-112-131-140-145-165-231-256-275-281-289-371-376-448-528-537-655-680 (25/34d.)

De Sy De Decker, Boekhoute

21/04/2018      Arras           (125 km)   Verbond    322 évesek   12-18-19 (3/4d.)

21/04/2018      Arras           (125 km)   Verbond    546 öregek   23-37-38 (3/4d.)

Deprez Luc, Ingelmunster

21/04/2018      Clermont        (182 km)   Club      243 évesek   6-8-10-26-35-68-69 (7/13d.)

Vertriest Freddy, Oudenaarde

21/04/2018      Pont-St.-Maxence (186 km)   Club    535 öregek   1-3-6-7-14-15-20-22-28-78-90-127 (12/14d.)

21/04/2018      Pont-St.-Maxence (186 km)   Club   255 évesek   1-2-4-7-11-13-38-57 (8/9d.)

Van Laere Stijn, Kruishoutem

21/04/2018      Clermont        (191 km)   Club     275 öregek   1-2-9-11-12-13-24-27-27-35-36-41-42-54-69 (15/20d.)

21/04/2018      Clermont        (191 km)   Club     239 évesek   1-2-3-4-8-18-22-23-24-27-29-33-34-35-49-68 (16/20d.)

Van Laere Jose, Kruishoutem

21/04/2018      Clermont        (190 km)   Club   239 évesek   9-10-13-20-48-67 (6/12d.)

21/04/2018      Clermont        (190 km)   Club    275 öregek   7-8-14-15-17-19-26-39-69-81 (10/16d.)

21/04/2018      Pont-St.-Maxence (193 km)   Club         470 öregek   1-2-3-9-10-15-16-17-28-30-31-33-35-61-62-65-66-67-92-93-96-118-121-123-142-155 (26/44d.)

Nobus Leon & Jan, Heist-aan-Zee

21/04/2018      Arras           (120 km)   Club     523 évesek   3-5-18-19-33-44-119-137-171-172 (10/11d.)

21/04/2018      Clermont        (226 km)   Club   1813 öregek   3-69-82-95-96-143-206-295-353 (9/12d.)

Dobbelaere Philippe, Olsene

21/04/2018      Clermont        (189 km)   Club   182 évesek   2-9-11-12-28-29-30-40 (8/16d.)

21/04/2018      Clermont        (200 km)   Club   418 évesek    1-11-13-17-27-33-60-81-83 (9/11d.)

 

2018-04-25

Verschoot Joël (Ingelmunster): Az egyik legjobb Allround dúc Belgiumban !


         verschoot1.jpg


1. Orsz. zóna Limoges, 2. Orsz., 2 megyei győzelem, 1. megyei Limoges, 1. megyei Cahors, számos csúcseredmény megyei és országos versenyeken.


A Joël Verschoot dúc diktál megyei és országos versenyeken.  Ahogy ezek a galambok teljesítenek, néha azt gondolhatnánk hogy másik bolygóról jönnek.  A most már nyugdíjas Joël egész napokat szárnyas barátaivel foglalkozik. Egyedül csinálja, pedig egész nagy állomány: 48 özvegy és kb. 22 tojó, kb. 30 tenyészpár, és még 120 fiatalt is enged ki.

Etetés

Vanrobaeys tápok, és pár melléktermék.  HYP100 tesztelve lesz.  Versenyekre Super Speciaal, tenyésztésre Super Kweek,vedlésre Super Speciaal Rui. Minden 2dik nap friss gritt, vízben 2 napig fűszer-elixir, néha fokhagyma.  De az egyszerűség fő, mondja Joël.

   verschoot2.jpg


Új szezon előkészítése:

Minden galamb beoltva lesz, és teljesen helyrehozva a téli tenyészetre.  Tenyészek, öreg versenyzők, évesek, mind pározva lesznek november végén. 
A tenyészek első kör oda kerül az évesek alá, és a tojásokat amúgy elveszi azon a napon amikor a másdikat tojják.  12 nap után már ismét tojnak a tenyészek, és minden galamb felnevelheti a 2 fiókját.  

Elválasztja a versenyzőket amikor a fiókák kb. 22 naposak, március végén újra együtt lehetnek, újra tojnak, majd következik a betanítás.  3-5 nap fészek után azokat mind eltávolítja.  A versenyzőket két csapatban elosztja, és a mindkét csapat 14 naponta versenyez.  1x Arras, 2x Clermont, és utána Párizson túl lesz a program.  Özvegyre versenyez egy öreg tojó dúccal, kb. 120 fiatallal (elosztva 4 dúcban) versenyzés tolóajtó-rendszerrel.
 
verschoot3.jpg

2017-es bajnokságok:

Országos bajnokságok KBDB:

3. országos ászgalamb fond KBDB “Armando” 14-3004610
6. országos ászgalamb fond KBDB “Nopri’ 13-3003068
19. országos ászgalamb fond KBDB “Barry” 13-3003149
2. All-Round galamb KBDB 2017 “Nopri” 13-3003068

Megyei bajnokságok Nyugat-Flandria:

2-3. megyei ászgalamb fond
5. megyei ászgalamb nehéz fond

Inter-Nyugat-Flamand:

5. általános bajnok
7. bajnok öregek
9. bajnok évesek
Tiszteletdíj - 1. megyei Cahors
Tiszteletdíj - 1. megyei Limoges

Bajnokságok Lendelede egyesület:

13. bajnok Párizs alatt sprint öregek
17. bajnok Párizs alatt sprint fiatalok
13. bajnok Párizs fölött Fontenay fiatalok
9. bajnok szuper bajnokság Fontenay fiatalok
20. bajnok szuper bajnokság fiatalok

Bajnokság Brugge:

1-2-7-10-26. ászgalamb általános öregek
104-106. ászgalamb általános fiatalok
3-4-6-12. bajnok Belgian National Fondtrophy öregek
17. bajnok Belgian National Fondtrophy nehéz középtáv (öregek + évesek együtt)
15. bajnok Jan Breydel Marathon 2017 öregek
4. bajnok Pieter Deconinck Trophy évesek
3. ászgalamb Pieter Deconinck Trophy évesek

Bajnokság Avelgem egyesület:

8. bajnok Leie super fond trófea
1. ászgalamb fond
6. általános bajnok 
4. bajnok (2 galambbal résztvétel)

"De Gouden Duif" (Az Arany Galamb):

1. bajnok fond június
2. bajnok fond július
2. bajnok - éves szupersztár fond

"Grand Slam":

5. bajnok steeple cup
10. bajnok országos superprestige
7. bajnok bajnok liga-dekatlon
20. bajnok bajnok liga-évesek
3. bajnok bajnok liga-évesek

 

2018-04-19

Belga Sprintkirály Erik Limbourg 2017ben hosszútávon is csúcs !

6 megyei győzelem, tucatnyi országos, zónás és megyei dobogó helyezés.  Mindent felsorolni hosszú lenne, de itt a legjobb eredményei:

3e Országos Jarnac (5.117g) / 1e Országos Zóna
5e Országos Barcelona (7.874g, 1075km)
10e, 28e en 64e Országos Narbonne (3.424g)
11e Országos Libourne (3.927g) / 4e országos Zóna
18e Országos Chateauroux (18.499g)
19e, 23e en 60e Országos Limoges (10.554g) / 4e, 6e en 9e Országos Zóna
26e en 74e Országos Agen (5.335g)
30e, 38e en 49e Országos Valence (6.843g)
31e Országos Tulle (8.020g)
49e Országos Tulle (10.128g)
10e en 14e Országos Zone Brive (2.439g)
10e Országos Zóna Bourges (7.364g)
7e Országos Ász galamb KBDB 2017 8e Országos Ász galamb Allround KBDB 2017

ui.: Erdeklődőknek sok Erik Limbourg vér található De Clercq Geert dúcnál, lásd itteni mellékoldalon

Kacsintás

 

2018-04-19

Legjobb Holland eredmények 04-07-i --> 04.08-i hétvégén

Mulders Ad, Bergen op Zoom

07/04/2018 Quievrain (127 km)  Club  430 öregek  7-8-9-10-20-27-35-39-51-61-95 (11/19p.)

De Lijser Rinus, Sluis

07/04/2018 Arras (126 km)  Club  367 öregek  1-7-8-12-13-16-19-20-21-23-27-28-29-31-33-34-35-42-43-44-45-49-53-54-55-56-57-
67-69-71-90-105-111-114-116 (35/49p.)

Van Belzen Joop & Kees, Arnemuiden

07/04/2018 Arras (148 km)  Club  819 öregek  2-5-15-16-29-46-67-68-69-70-71-72-73-74-104-111-133-134-135-138-156-163-187-202-204 (25/47p.)

Martens Bert & Roger, Elsloo

07/04/2018 Marche (84 km)  Club  2012 öregek  1-2-3-14-17-20-22-23-24-28-29-30-31-33-34-40-63-73-78-103-104-131-156-174-207-
247-250-338-344-489-498 (31/45p.)

Van den Berg Marc, Uden

07/04/2018 Asse-Zellik (128 km)  Club  2046 öregek  20-24-50-53-55-58-181-183-235-289-377-382-401-450-577-675 (16/30p.)

Team J.e.L, Heeswijk-Dinther

07/04/2018 Asse-Zelik (120 km)  Club  2156 öregek  1-2-15-43-53-58-60-66-95-105-182-188-189-241-243-260-281-283-284-337-457-459-
474-480-561-617-653 (27/39p.)

Baardman Leo, Hardinxveld - Giessendam

07/04/2018 Asse-Zellik (112 km)  Club  872 öregek  5-8-17-18-20-43-44-45-46-48-66-82-84-85-94-95-118-119-128-129-130-147-148-149-
150-151-166-184-210 (29/53p.)

Otterspeer C & P, Capelle aan den IJssel

07/04/2018 Asse-Zellik (118 km)  Club  2080 öregek  10-29-33-36-41-49-52-102-115-143-179-181-210-241-244-285-341-345-433-438-439 (21/30p.)

Beltman Herman, Rijssen

07/04/2018 Boxtel (112 km)  Club  2780 öregek  8-44-45-62-111-241-347-425-469-470-537-559-621-641-715-750-751 (17/24p.)

Heere Chris & Kenneth, Spijkenisse

07/04/2018 Oudenaarde (123 km)  Club  1811 öregek  11-12-21-31-59-63-67-70-125-148-151-171-179-304-421-427 (16/21p.)

Hendrikx John, Halsteren

07/04/2018 Quievrain (131 km)  Union  3101 öregek  3-4-5-6-11-28-31-49-53-54-56-60-108-132-199-202-235-237-256-272-357-370-387-
407-470-517-585-682-774-776 (30/44p.)

Combination Zwiep-Kikkert, Hoogeveen

07/04/2018 Groesbeek (113 km)  Club  2036 öregek  19-20-26-29-34-52-55-56-80-82-85-101-127-128-147-150-170-176-177-196-198-200-
205-222-224-225-226-239-241-244-279-281-301-330-332-335-336-403-431-460-463-4
84-493 (43/73p.)

Spronk Fred, Zandvoort

07/04/2018 Roosendaal (95 km)  Department  15923 öregek  1-12-15-16-206-212-225-234-285-439-447-468-521-543-547-577-582-587-596-597-605-
614-623-692-711-718-794-808-853-872-935-936-962-963-986-1298-1362-1395-1396-142
1-1636-1725-1745-1919-1931-2439-2589-2615-2645-3282-3309 (51/76p.)

Walhout J. C., Goes

07/04/2018 Arras (155 km)  Club  1575 öregek  8-9-30-35-56-57-71-115-116-117-120-125-130-144-165-208-227-252 (18/32p.)

Vermonden P.C., Rijsbergen

07/04/2018 Quievrain (143 km)  Club  229 öregek  1-2-3-4-5-6-7-8-10-11-12-13-15-16-18-19-20-22-29-30-34-36-44-53-54-55-56-68-
70-73-74-75-76 (33/58p.)

Hubers Teus, Papendrecht

07/04/2018 Asse-Zellik (109 km)  Club  400 öregek  2-4-9-11-14-17-18-24-25-26-29-33-35-40-47-48-65-66-71-72-77-86-88-92 (24/38p.)

Comb. Hoffman-Regtop, Den Helder

07/04/2018 Roosendaal (160 km)  Club  636 öregek  2-3-5-11-12-13-15-25-26-27-28-32-33-35-36-37-48-55-64-79-81-82-103 (23/46p.)

Reuvers Egon, Overdinkel

09/04/2018 Boxtel (137 km)  Club  2743 öregek  13-15-38-57-58-81-105-143-185-228-272-376-456-676 (14/28p.)

Van Russel Lorenzo, Dordrecht

07/04/2018 Asse-Zellik (105 km)  Club  1342 öregek  1-5-13-50-52-54-72-100-101-107-182-204-218-244-245-249-275-321 (18/31p.)

Comb. Van der Sluis - Göbel, Kockengen

07/04/2018 Minderhout (84 km)  Club  2007 öregek  1-2-3-4-5-7-14-16-22-23-24-27-30-58-61-63-65-139-140-141-142-144-218-261-262-
265-395-397-402-405-413-415-444-480 (34/56p.)

Vloedmans Toon, Brunssum

07/04/2018 Marche (89 km)  Club  1256 öregek  2-3-4-5-21-24-35-41-50-52-56-61-63-72-75-79-86-95-101-103-109-110-111-225-245-
247-252-257 (28/41p.)

Kluten Antoine, Maastricht

07/04/2018 Marche (71 km)  Club  1918 öregek  1-2-12-16-64-202-221-233-234-296-322-328-361-365-446 (15/19p.)

Oosterhof Martin, Groningen

07/04/2018 Deventer (112 km)  Club  318 öregek  2-5-6-7-15-16-21-25-38-39-40-48-63-78 (14/26p.)

Combination Houben-de Vries, Obbicht

08/04/2018 Marche (92 km)  Club  1190 évesek  1-3-5-15-46-48-54-61-64-101-102-103-114-116-120-172-193-255 (18/28p.)

Sevriens Tjeu, Echt

08/04/2018 Marche (103 km)  Club  1190 öregek  27-34-104-140-258-259 (6/11p.)

 

2018-04-13

Legjobb Belga eredmények 04-07-i --> 04.08-i hétvégén

Philippens P., Voeren
 
07/04/2018 Dizy-le-Gros (178 km) Union 842 Évesek
4-5-6-7-11-15-16-17-33-35-36-39-40-41-43-44-45-47-71-85-93-106-107-110-111-113-
116-118-121-122-125-128-129-135-137-144-151-153-162-167-177-183-201-202-228-231
-249-251-265-280 (50/60p.)

Leroy Firmin, Deinze

07/04/2018 Arras (95 km) Club 275 Öregek 2-13-32-56 (4/6p.)

Bytebier Geert, Deinze

07/04/2018 Arras (90 km) Club 115 Éves 3-8 (2/3p.)

Marcle Rudy, Maldegem

07/04/2018 Arras (113 km) Club 741 Öregek 20-27-28-32-46-99-101-150-164-229-231 (11/18p.)

Seynaeve Jacques & Andy, Gullegem

07/04/2018 Arras (67 km) Club 686 Öregek 2-16-44-62 (4/8p.)

Jacquemotte Thierry, Lambermont

07/04/2018 Dizy-Le-Gros (169 km) Club 159 Öregek 1-2-4-5-7-9-11-18-23-24-25-37-40-46-47-52-53 (17/25p.)

Noteboom Rony, Waterland-Oudeman

07/04/2018 Arras (124 km) Club 228 Öregek 1-3-17-49-68-70 (6/8p.)

Decherf Laurens, Geluwe

07/04/2018 Arras (62 km) Club 117 Öregek 1-3-11-17-24-33 (6/8p.)

Frijters Freddy, Brustem

07/04/2018 Chimay (104 km) Union 258 Öregek 1-3-24-68 (4/5p.)

Iterbeke Gerard, Zomergem

07/04/2018 Arras (106 km) Club 583 Öregek 8-9-11-147-176-178 (6/8p.)

Franssen Guido, Ophoven

08/04/2018 Chimay (158 km) Union 652 Évesek 1-2-3-12-39-131 (6/9p.)
08/04/2018 Chimay (158 km) Union 860 Öregek 1-2-3-4-5-6-7-9-10-24-25-37-59-61-63-80-81-99-103-259 (20/24p.)

Van Hove Bjorn, Erps-Kwerps

07/04/2018   Momignies    (100 km)  Club          449 Yearlings
6-11-21-53-74-100-102-108-114 (9/12p.)

Witgeers Hermy, Lissewege

07/04/2018   Arras      (116 km)  Union         1423 Old birds
5-6-7-11-12-15-24-37-38-39-47-51-57-70-78-84-93-114-119-121-124-128-154-160-
191-192-200-221-243-278-350-370 (32/47p.)
07/04/2018   Arras      (116 km)  Union         909 Yearlings
4-5-8-10-19-20-25-27-30-40-45-46-48-58-60-61-62-78-99-154-161-207-283-291 (24/32p.)
07/04/2018   Arras      (116 km)  Club          109 Old birds
4-5-6-12-16-18-25 (7/11p.)

Witgeers Hubert & Niels, Lissewege

07/04/2018   Arras      (116 km)  Union         909 Yearlings
1-13-28-29-31-32-38-47-49-70-96-113-157-175-179-182 (16/19p.)

Vandergeeten Kristof, Opheers

07/04/2018   Chimay     (101 km)  Union         140 Old birds
1-4-6-7-9-10-11-12-19-20-21-22-29-30-34-35-39 (17/23p.)

Franken Johnny, Gruitrode

08/04/2018   Chimay     (146 km)  Union         1109 Old birds
1-7-14-29-46-124-263 (7/10p.)

Coucke Willem, Mollem

08/04/2018   Quiévrain   (68 km)  Club          309 Yearlings
15-23 (2/3p.)

Vermeerbergen-Wilms-Mostmans Luc-Robby-Kris, Rijkevorsel

08/04/2018   Quiévrain   (126 km)  Union         743 Yearlings
1-4-15-186 (4/7p.)

Van Laere Stijn, Kruishoutem

07/04/2018   Arras      (89 km)  Club          176 Old birds
3-4-4-6-7-14-15-45-46-52-55 (11/18p.)

Van Laere José, Kruishoutem

07/04/2018   Peronne     (119 km)  Club          279 Old birds
2-3-4-5-5-7-8-13-17-23-25-26-27-29-32-34-37-38-40-42-43-44-45-48-69-70-71-73-85 (29/41p.)

Calus Rony, Heist aan Zee

  07/04/2018 Arras (120 km) Club 1423 Old birds
3-8-9-10-21-28-36-41-61-63-72-87-88-98-102-135-172-175-199-208-220 (21/21p.)
07/04/2018   Arras      (120 km)  Club          909 Yearlings
2-7-14-21-33-34-42 (7/7p.)

Martens Rudy, Hansbeke

08/04/2018   Arras      (101 km)  Club          175 Old birds
7-8-13-14-27-32-43-46-47-49 (10/12p.)
08/04/2018   Arras      (101 km)  Club          166 Yearlings
8-12-26-32-36 (5/7p.)

David Jans, Roosdaal

08/04/2018   Quiévrain   (54 km)  Club          229 Old birds
1-12-16-22-57 (5/5p.)

Dierckx Jan, Mol-Sluis

08/04/2018   Quiévrain   (135 km)  Union         576 Old birds
1-8-19-43-46-105-186 (7/10p.)

Derwa Albert, Herent

07/04/2018   Momignies    (105 km)  Club          183 Old birds
1-2-3-4-5-6-7-8-9-12-41-56 (12/21p.)

Hoeyberghs Andre, Mol-Sluis

08/04/2018   Quiévrain   (135 km)  Union         576 Old birds
6-13-21-31-32-38-79-108 (8/8p.)

Nuyts-Luyckx Gina & Bjorn, Geel

08/04/2018   Quiévrain   (125 km)  Union         576 Old birds
26-47 (2/3p.)

Faes Albert, Mol-Rauw

08/04/2018   Quiévrain   (139 km)  Union         860 Yearlings
38-45-128-215-253-281 (6/6p.)

Deprez Luc, Ingelmunster

07/04/2018   Arras      (76 km)  Club          233 Yearlings
3-10-12-13-14-45-48-54-70 (9/14p.)

Geerinck Dany, Zolder

08/04/2018   Chimay     (127 km)  Union         2391 Old birds
28-40-481 (3/3p.)

Vanmeert Roger & Koen, Zelem

07/04/2018   Momignies    (124 km)  Club          215 Yearlings
1-5-5-10-14-15-27-33-40-43-49-70-71 (13/24p.)

Stakenborg Peter, Neeroeteren

08/04/2018   Chimay     (152 km)  Club          545 Old birds
2-3-4-6-8-9-10-11-16-17-18-19-20-21-22-23-24-26-27-37-38-42-42-44-47-59-61-63-
64-65-73-76-82-83-104-106-107-109-111-131-132-158-160 (43/53p.)
08/04/2018   Chimay     (152 km)  Club          464 Yearlings
3-4-8-9-10-11-12-21-23-34-36-38-40-46-49-54-66-67-78-79-95-96-141-142 (24/33p.)

Plancq-Decubber Maxence, Sylvaine & Thomas, Blandain-Tournai

07/04/2018   Peronne     (84 km)  Club          365 Yearlings
11 (1/2p.)

Van Tillo Guido, Lille

09/04/2018   Quiévrain   (122 km)  Union         620 Old birds
4-5-19-21-38-51-77-85-86-96-120 (11/13p.)
09/04/2018   Quiévrain   (122 km)  Union         1123 Yearlings
4-12-86-90-231-292 (6/7p.)

Castelein Marc, Deinze

07/04/2018   Arras      (91 km)  Club          145 Yearlings
1-2-3-7-12-32 (6/7p.)

Michiels Herman & Wim, Massenhoven

08/04/2018   Quiévrain   (109 km)  Union         416 Old birds
5-8-29-51-72-87-95-138 (8/11p.)

Stickers-Donckers Gust & Dirk, Lille

08/04/2018   Quiévrain   (121 km)  Union         620 Old birds
2-3-9-16-17-18-31-54-56-68-69-117-125-188 (14/18p.)
08/04/2018   Quiévrain   (121 km)  Union         1123 Yearlings
2-3-14-16-35-37-39-65-66-80-98-135-161-204-207-301-350 (17/22p.)

Van Vugt-Donckers Cindy & Imke, Lille

08/04/2018   Quievrain    (123 km)  Union         620 Old birds
6-24-30-55-90-143-150 (7/10p.)
08/04/2018   Quiévrain   (123 km)  Union         1123 Yearlings
7-15-33-50-59-75-105-110-257-363 (10/18p.)
08/04/2018   Quiévrain   (123 km)  Union         640 Old birds
2-13-22-61 (4/5p.)

Lenaers Janick, Bilzen

08/04/2018   Chimay     (125 km)  Union         202 Yearlings
10-15-16-39-47-65 (6/8p.)

Nechelput-Cornet Kristof & Frans, Kester

08/04/2018   Quiévrain   (50 km)  Club          214 Old birds
1-2-5-8-12-13-22-46 (8/11p.)
08/04/2018   Quiévrain   (50 km)  Club          179 Yearlings
2-4-6-10-17 (5/5p.)

Dillen Denis, Itegem

08/04/2018   Quiévrain   (105 km)  Union         190 Old birds
4-10 (2/3p.)

Coone Robbe & Francky, Ledegem

07/04/2018   Arras      (67 km)  Club          686 Old birds
1 (1/2p.)
07/04/2018   Arras      (67 km)  Club          470 Yearlings
7-8-33-33-55-72-72-144 (8/12p.)
07/04/2018   Arras      (67 km)  Club          351 Yearlings
11-18-22-46-69-114 (6/11p.)

Sools Hugo, Tessenderlo

07/04/2018   Momignies    (125 km)  Union         269 Old birds
5-10-11-12-76 (5/8p.)
08/04/2018   Momignies    (125 km)  Club          301 Old birds
3-4-5-6-12-49-50-51-55-81 (10/12p.)

De Gendt Frankie, Temse

08/04/2018   Quiévrain   (86 km)  Club          142 Yearlings
2-4-12-23 (4/4p.)

Van Oeckel Jan, Oud-Turnhout

08/04/2018   Quiévrain   (135 km)  Union         1398 Yearlings
5-12-13-20-48-50-77-108-109-111-113-139-152-174-177-193-220-221-222-230-257-
258-286-316-322-356-357-387-433-457-462 (31/43p.)

Durieu W. & K., Meulebeke

08/04/2018   Arras      (81 km)  Club          202 Old birds
4-7-9-13-16-34-35 (7/7p.)
08/04/2018   Arras      (81 km)  Club          238 Yearlings
4-5-16-79 (4/4p.)

Van Marcke Marc, Sint-Baafs-Vijve

07/04/2018   Arras      (80 km)  Club          161 Old birds
4-5-8-15-16-19-21-22-31-33-47 (11/20p.)

 

2018-04-11

Nuyts-Steurs (Geel) - Sprint csúcs Quievrain/Noyon Egyesületben !

A Quievrain & Noyon egyesületben, a Nuyts-Steurs duó (Walter Nuyts és Frans Steurs) az utóbbi időben feltűnően szerepel.   A dúc Olen és Geel községek határán van.  Walter már 1972 óta galambászkodik, a duó pedig 2002-ben született.

Elejétól kezdve, Frans vállalja az ápolást, mivel Walter akkor még dolgozott a hobbi mellett.  Különben teli találatnak tűnt a felosztás, az eredmények bizonyítják !  A mai napig zsinorban általános bajnok lettek Noorderwijkben, ahol szoktak bekosarazni.  Walter eleinte Fons Van Hove (Heultje) és Jos Van Mechelen (Morkhoven) galambokkal kezdett.  Az utóbbi években a nagyját Gerry Den Abt-tól hozta (Wiekevorst).  Továbbá egy szupergalamb Nicolaas Leirs-tól (Herentals),  és Staf Janssen galambokkal (Lille) is jó eredményeket ér el.

Vannak más dúcok is amelyek jól szerepelnek Nuyts-Steurs galambokkal !  Pl. Eric Vercammen-Verhaert (Herentals), Armand Schoolmeesters (Kermt) és Joris Laenen-Mariën (Olen).

Gyakorlat és Betanítás: az öregeket 4-5-ször elviszik, a fiatalokat valamennyivel többet és őket Vilvoorde községre (Brüsszel szélén,  kb. 45 km)

Verseny: főleg sprint, egy pár évvel ezelőtt évente párszor középtávon is vettek részt.  Ezt most 2018-ra újra tervezik.
A fiatalokat mindig tolóajtó rendszerrel versenyeztetik, csak néhányat fészekre tesztelik.  Sötétítenek március elejétől május végéig.
Az özvegyeket/tojókat csak "klasszikus özvegységen" versenyeztetik.  Őket is sötétítik, de nem teljes sötétre.
Minden galamb repül 1x naponta, az özvegyek és tojók mindig láthatják a párjukat kosarazás előtt, és mindig van elöttük táp.

Dúcállomány: Walter és Fransnak kb. 20 tenyésztőpár van.  A versenyzőcsapat 31 özvegy hím, és 13 tojóból áll.  Fiatalt kb. 80-at tenyésztettek az 1. körből, majd jön hozzá 20 darab a 2. körből.

Etetés & ápolás: főleg “Van Tilburg” táppal etetnek, az özvegyeknek a hét elején pedig “Verkerk Premium” (Beyers) és “Casaert weduwschap” (Vanrobaeys).  
A hagyományos termékek mellett itt főleg Brockamp terméket használnak: Probac 1000, CMK és Probac Energy.


Gyógyszer: Vizsgálatok és kötelező beoltások a közelben lévő állatklinikában történnek.  A versenyzőknek havonta egy Giantel kapszulát adnak Tricho ellen.  A tenyésztés kezdete előtt mindig paratífusz elleni kúrát adnak, és néhány nap fészek után Tricho ellen is.

A legjobb 2017-es eredmények:

Quievrain:  786 éves:1-21-39…(5/5)  /  360 éves:1-16-18-52-65 (5/5)

163 öreg: 1-22 (2/5)  /  294 éves:1-7-21 (3/5)  /  150 öreg:2 (1/3)

291 éves: 7-12-47 (3/3)  1412 fiatal 12-50…(6/10)  /  128 öreg: 6-8  (2/3)

202 éves:6-20 (2/2)  /  625 fiatal: 1-9-10…(7/10)  /  166 éves:13-26 (2/2)

594 öreg: 19-25-43-105…(6/10)  /  957 éves:6-7-9-27-28-37…(11/15)

Noyon: 267 öreg: 8-13 (2/2)  /  274 éves:10-19 (2/3)  /  222 öreg:13-27 (2/2)

276 éves:1-2-24-75 (4/6)  /  585 éves:1-3-14-83 (4/10)  / 

344 öreg: 8-10-19-45 (4/4)  /  651 éves: 1-3-9-23-28-35-36-45-67-119(10/10)

776 éves:3-17-21-26-48-49-66…(9/10)  /  1050 éves:16-20-25-27-28-32-53…(9/13)

210 éves: 11-12-14-25-33-34-40…(8/10)  /  577 éves:5-13-19-26-28-44…(11/13)

1249 éves:6-30-60…(5/5)  /  357 éves:1-4-7-53-54-56-57…(9/12)

177 éves:1-8-14-21-35-38 (6/6)  /  400 fiatal: 1-3-49 (3/5)

182 öreg:39-52 (2/2)

Bajnokságok:  2012-2018 között 5x helyezés az Országos Ászgalambok közt, 2017-ben 5. Országos Ászgalamb Sprint KBDB!  

Megyei Bajnokság 2017 (Kempen): éves: 1.  -  fiatal: 5.  -  ászgalambok éves: 1.

Noyon: 7. öregek, 1. évesek, 1-4-5-6. éves ászgalambok

 

2018-04-11

Legjobb Belga eredmények 03-31-i --> 04.02-i hétvégén

Willy Cokelaere (Moorslede) - Arras (71 km) Club 180 Éves   2-3-9-12-14-17-24-25-31-37-47-54-55-56 (14/2p.)

P. Philippens (Voeren)Chimay (127 km) Union 364 Éves   1-1-3-4-14-17-19-21-22-24-25-26-27-28-29-30-31-36-43-59-60-61-62-63-65-69-70-71-72-83-84-85-86-87-88-89-90-91-92-95-108 (41/49p.)  

Stefaan & Johan Lievens-Versluys (Maldegem) - Arras (110 km) Club 193 Öregek   6-19 (2/2p.)

Roger & Koen Vanmeert (Zelem) - Momignies (124 km) Union 541 Éves   2-17-101 (3/6p.)

Rudy Van Eynde (Putte)Momignies (114 km) Club 458 Öregek   5-7-8-10-27-28-29-45-47-49-53-61-62-142-145-148-149 (17/33p.) 

Geert Luyckx (Gullegem)Arras (68 km) Club 217 Éves   7-8-9-11-36 (5/8p.) 

Johnny Franken (Gruitrode)Chimay (146 km) Union 484 Öregek   9-10-28-30-65-70-101 (7/9p.)      - Chimay (146 km) Union 306 Éves   3-5-11-19-29-39-83 (7/14p.) 

Jean-Marie Lemmens (Neeroeteren)Chimay (151 km) Union 832 Öregek   28-31-60-63-80-88-89-96-101-116-160-164-225 (13/18p.)

Janick Lenaers (Bilzen)Chimay (125 km) Club 145 Éves   6-7-8-9-23-38 (6/8p.)

Patricia Huygens (Hoboken)Quievrain (97 km) Union 248 Öregek   1-2-8-9-16-30-78 (7/8p.)

Frankie De Gendt (Temse)Quievrain (86 km) Union 476 Éves   2-3-8-9-31-98-158 (7/12p.)                            - Quievrain (86 km) Union 332 Öregek   10-20 (2/4p.)

Louis Cooreman (Moorsel)Quiévrain (66 km) Club 106 Éves   1-2-3-7-20-26 (6/10p.)

 

2018-03-29

Megdöbbenés Patrick Spee-nél (As, Belgium): egy kis ötlábujjas ...

Patrick Spee már sok éve galambász a Belga Limburg-i As községben, de most életében először látott olyan fiókát amelynek a bal lábán bizony öt lábujja van.

duif_5_tenen_liefhebber1.jpg

Patrick Spee a "De Eendracht Genk" klubtagja, és egy pár fiókát akart gyűrűzni klubtársa Pascal Leeman-nak.  Akkor vette észre a különlegességet amikor az egyik fióka jobb lábára felhúzta a BE18-5026161-es gyűrűt.  Ball oldalon ... három lábujja állt előre, és még kettő pedig hátra.  Kiváncsiságból körben érdeklődött, az állatorvosnál is, de senki nem találkozott ilyennel.  Pedig van már ilyenről leírás: polydactyli-nek hívják, és egy bizonyos Dr. Axel Sell a weboldalán már jelezte (német / angol nyelven) hogy postagalamboknál előfordulhat ez a kivételes jelenség.

duif_5_tenen.jpg

Barátja Pascalnak szánta, de mivel annyira különlegesnek találta ezt a fiókát, Patrick hamar úgy döntött hogy magának tartja.  Átvizsgálta a fúrcsa kis fickó szüleit is, de ott minden láb szokásos kinézetű.  

Nos, a 161-18-ast innentől a "vijftener"-nek hívják ("ötlábujjas"), és szerencsére vidáman meg van ;)

 

2018-03-20

 

50 év tapasztalattal rendelkező galambfogó nyilatkozik: "A ragadozók jobban szeretik a postagalambokat"

 

A 62 éves Bertie Geurts (Gellik) már 50 éve "galambfogó". 12 éves kora óta járja a templomtornyokat, tanyákat, hidakat, még kolostorban is volt, csak azért hogy fogjon galambokat.
Évente átlag 170 galamb, ez 50 év alatt 8500 darab ! Ebből max 5% gyűrűzett, és őket mind jelenti. A többi vadgalamb, amely ugyanúgy mint az örvös galamb kerülni tudja a ragadozókat. Ez hogy lehet ?
A ragadozók mindig a legjobb galambokat keresik, az egészségesebbek mondjuk. A vad galamboknak általában aligha van izomzata. Van egészséges példány, de nem azok amelyek disznótanyán laktak, ők tetvesek. Mellesleg sokkal keserűbb az örvös galamb husa, mivel gesztenyével, makkal táplálkozik.
Ennek az elméletnek tudományos alapja nincs, de hát ilyen tapasztalt embertől elhisszük. A galambfogás amúgy a vérében van, szinte ösztön. Valamikor 157 darabot fogott meg 4 nap alatt, a Gellik község templomtornyában. Ebből 40 darab gyűrűs volt. Máskor, Eisden községben hasonló történet: fent a toronyban 38 bezárt galambra talált, ebből csak 2 gyűrűs volt mondjuk.
Bertie mindig egyedül cselekszik, és általában éjjel. Előre ki szokott rakni ketreceket, ellátva távíránítóval: hosszú kötél :) Amúgy alap munkaeszközök a zseblámpa és egy kicsúsztatható háló.
A gyűrűtlen galambok állatetetésre mennek, a gyűrűsek mind jelentve vannak a KBDB-nél. Bertie megtapasztalta hogy a tulajdonosok általában nem kérik vissza a galambot: "Túl messze van ...", "Ez a galamb már túl régóta eltűnt ...", vagy "Nem maradt volna a tornyon, inkább jött volna haza ...". De szép választ kapott amikor egy Antwerpen-i gyűrűs galambot jelentett a tulajnak. A galambász már nem élt, de a felesége igazán örült a jelentésnek. Azonnal postázta a tulajdonkártyát, Bertie pedig képet küldött vissza a galambról. Ez a nőnek egy szép emlék volt az elhúnyt férjére.
Az nem kérdés hogy mindenki a környéken tudja hol lakik Bertie. Még Hollandiából is kérnek tőle segítséget. A galambok sajnos tudnak kellemetlenséget okozni, volt olyan torony ahol 30 centi vastag ürüléket talált, minden egészségtelen következménnyel. Amúgy szép gyűrűtlen galambot még soha nem fogott, de egy ritka szép gyűrűset igen. Egy nagyon fiatal Holland galamb amely vissza került a helyére, később még 7 első díjat hozott. De ez természetesen nagyon kivételes eset volt. Klaus Saatkamp (Inden-Aken) és H. Prochazka (Mulheim) Német galambászok jó barátjai lettek a talált galambok jelentései által.

 

bertie_geurts.jpg

 

Bertie ezen kívül régi galambórákat és tulajdonkártyákat gyűjt. De a galambfogást sosem hagyja abba, a papok és sekrestyések örömére, akiknek kevésbé hiányzik a galamb a toronyban :)
A magasságot sem riasztja, Bertie azt mondja úgy mászik fel a toronyban galambot keresni, mintha fában mászna meggyet szedni.
Bertie-t nehezen nevezhetjük galambásznak, de azt nem tagadhatjuk hogy szívből végzi a dolgát !

 

2018-03-19

 

(Frans Hermans: az új KBDB Elnök !

 

 
Tegnap választották az új vezetőséget az orzságos KBDB ülésen.  Országos szinten, illetve Nyugat-Flandriában is, picit elkésve mert ott problémák keletkezdtek a választások során.  
A Kelet-Flamand Frans Hermans tölti be a KBDB elnök funkciót a következő 6 évre.  
Stefaan Van Bockstaele, a lemondó elnök, 14 kor nyitotta a régi vezetősége utolsó ülését.  Megköszönte a vezető csapatnak a galambászatért letett 6 évnyi munkát.
Inkább jelképes volt az utolsó összejövetel, és lezáróképpen kocintás volt a lemondó csapatra, de még annál jobban az új vezetőség kezdetére.
Frans Hermans (Moerzeke) 65 éves, és a foglalkozása vállalkozó tanácsadó kis és középkategóriás cégeknek.  Kiváló tapasztalata van egy ilyen szervezet vezetésére, illetve sok tudása is van ami informatikát és cégvezetést illeti.  Folyékonyan beszél 5 nyelvet, és amúgy ő az FCI Grand Prix titkára. Bő 45 éve galambász, mint sokan sprinttel kezdett, de az évek folyamán átváltott és most már főleg a fondot és hosszú fondot kedveli.  A karrierje során galambászkodott Szaudi-Arábiában, illetve Dél-Afrikában is !  Egy szerethető ember, nyitott gondolkodással, és kiváló diplomata. Ezt mind egy személyben !
Ő lesz a 19 orzságos képviselő csapatának úttörője.  Fontos lesz a szakszerű vezetése mert 17 új képviselő van, szóval hiányzik még egy kis tapasztalat.  Ennek a csapatnak pedig a galambászat újítása és modernizálása lesz a kőkemény feladat.  Sok sikert nekik !

 

2018-03-16

 

Törzsgalambok Fernand és Sproetje tenyésztőjük Ivo Renders-t (Geel, Belgium) országos csúcsra emelik középtávon.

 

Ivo Renders (Geel, Belgium) az utóbbi három szezon alatt teljesen a kezére tette az országos középtáv versenyzést. A nagy titka ?  Törzsgalambok Fernand (BE10-6358318) és Sproetje („Szeplőcske”) (BE09-6086881), akik egymással és más partnerrel első osztály díjasokat tudtak hozni.

 

3 év alatt 4x top-8 az országos bajnokságokon

 

Ivo Renders csak 2010-ben tette a lépést középtávra, és aránylag rövid időn belül ilyen szép díjlistát tud felmutatni az országos bajnokságokon:

 

8. Országos Bajnok KBDB középtáv 2017

 

4. Országos Bajnok KBDB középtáv évesek 2016

 

5. Országos Bajnok KBDB középtáv évesek 2015

 

3. Országos Bajnok KBDB középtáv évesek 2014

 

Titkos fegyverek: Fernand en Sproetje

 

Fernand, Ivo Renders abszolut törzsgalambja, Koopman - Kleine Dirk-ból származik.  Utódjainak némi eredménye:

 

1. Zónás Bourges 5.666 g. (6. Orsz. 24.019 g.)

 

2. Orsz. Chateauroux - 2.108 g.

 

2. és 8. Megyei Blois    5., 11., 13., 16., ... országos

 

Legalább 13 első díj

 

Törzsanya Sproetje, 1. inter-megyei Blois, és kíváló örökítő:

 

1. Legjobb Éves PIPA 2017 (7 országos verseny)

 

1., 2., 5. Megyei (ezen belül 2. Orsz. is)

 

2., 3. , 5., 8., 11. en 18. PIPA 2016-2017  

 

5., 9. en 10. Zónás

 

7. inter-megyei Vierzon - 4.639 g.

 

Legalább 13 első díj

 

sproetje.jpg

 

Sproetje két legjobb gyereke:

 

Jonge William: Golden William apja (2. Orsz. Chateauroux), Prinses William (4. Orsz. Bajnok Középtáv KBDB 2016) és Insanity William (8. Orsz. Bajnok Középtáv KBDB 2017)

 

Dubbele Semi: Eef apja, 1. Legjobb Éves PIPA 2017 (7 országos verseny)

 

 

 

2018-03-15

 

Clement Van den Houtte (Asse)

 

Talán Belgium, Brabant megyében lakik az ország legidősebb aktív galambász:  a 99 éves Clement Van den Houtte (Asse). Ez a strapa idős ember valóban versenyez még galambjaival, és nem is sikertelenül.  Nemrég az egyesületi ünneplésen kapott is kitüntetést Stefaan Van Bockstaele-tól, a Belga elnök.  Mitöbb, 2018 során terveznek versenyt az ő tiszteletére.

 

img_9470.jpg

 

20180306_18042893835a9ec5c25eb21.jpg

 

2018-03-14

 

MARK JANSSENS (Linkhout-Lummen)

 

Mark Janssens Linkhoutban lakik, ami egy természetvédelmi terület és a „Schulensmeer” mellett található, Flandria legnagyobb tava.  Ez lakhelynak mind szép és jó, illetve sétálók, horgászok, vízsportolóknak ... de sajnos a vándorsólyomnak is !

 

Az utóbbi miatt, a környéken lévő galambászoknak kevésbé kedvező a helyzet.

 

Linkhoutban csak kb. 10 galambász van, de Lummen főközség még igazi „galambfészek”.  Az egyik feltűnőbb galambász, az ember akiről írunk: Mark Janssens.  Egy kivételes sprint-bajnok, és mindig ott van az első rangon az országos bajnokságokban.  2015-ben 1. Országos Ászgalamb Sprint Évesek KBDB (“King of Sprint”), és 2017-ben 1. Országos Ászgalamb Sprint Fiatalok (“Young King of sprint”). 

 

Az utóbbi ezekkel a helyezésekkel: 6. Chimay (1308 g.) – 3. Chimay (2524 g.) – 6. Mettet (2775 g.) – 2. Chimay (2695 g.) – 13. Chimay (3662 g.) – 1. Chimay (3423 g.)

 

mark_janssens.jpg

 

Alap

 

Apja Jules Janssens inkább csak „tartott” galambokat, de azért ő is részt vett sprint versenyeken.  Mark 1998-ban kezdett a mostani helyen galambászkodni.  2005-ben 2 galambot vásárolt Gressens-Raemaeckers-tól (Donk), akik akkor Limburg megye legjobb sprintelői voltak.  Utána, barátok által több galamb jött hasonló vérvonallal, többek közül az 1. Országos Bourges 2014 apja, Stefan Steenbergen-tól (Herk-de-Stad).
2009-ben két galamb jött Jef Marcoen-tól (Halen). Majd 2010-ben Van Dyck-De Beule-től (Geetbets).  Onnan jött a 2015-ös 1. Országos Ászgalamb “King of Sprint” apja.
2011-ben ismét Stefan Steenbergen-hez fordultak.  Mark kíváló galambokat kapott, mint pl. a 2. Országos Ászgalamb Sprint Fiatalok 2013.  2016-ban ismét vásároltak, most kuponokkal Peter Stakenborg-tól (Neeroeteren), és a csúcsgalamb B17/5056017 onnan jött. Mellesleg Eddy Clemens-tól szereztek még galambokat, akinek volt még a régi Gressens fajból.

 

Fiatalokkal özvegységen

 

Mark Janssens-nak 2017-ben 1 öreg és 5 éves volt az özvegydúcon.   De az öregekkel történő özvegység egy rövid történet.  Ha nincs közte igazi csúcstehetség fiatal stádiumban, egyáltalán nem alkalmazza a módszert öreg hímekkel.  Az előző szezon pl. egy éves galamb vett részt az özvegységen.  “017”-nek egy testvére egész jól teljesített a versenyeken.
2017-ben 26 fiatalt tenyésztettek 13 tenyészpárból.  A tenyésztőket november 24-én párosították, és a fiókákat 26 naposan elkülönítették.  Fiatal hímek és tojók ugyanabban a dúcba mentek, és nem volt sötétítés, se világítás.
A 26 fiatalból álló csapatból, 6 hímmel versenyeztek özvegségen, mindegyik egy öreg tojóval.  Az öreg tojókat előbb a dúcba hozták és választotthatták a helyüket.  Utána lették párosítva a fiatal hímekkel.  Aztán következett 8-10 nap fészkelődés, majd klasszikus özvegység.  A többi 11 fiatal hím tolóajtó rendszerben versenyez, néhány öreg tojóval.
Április közepe felé betanították a fiatal hímeket.  Kocsival kb. 5 alkalommal ment ez így 35 km-ig.  Az egész versenyszezon alatt kétszer hetente elvitték a fiatal hímeket 40 km-re.  Mark felessége és lánya magukra vették ezt a nemes betanítási feladatot.  Ez a hétköznapi betanítás mindig kedd és szerda délután ment.  Hazatéréskor a tojók már várták fiatal parternüket, viszont elkülönítve (elosztott fészek, amit a Belgák „halfbak”nak nevezik.)  Így maradtak, amíg Mark haza nem ért munkából (nyáron 14:30 kor), és akkor egy olyan 10 percig jöhettek össze.

 

Amúgy, a fiatal hímek reggel jöttek ki mindig edzésre, és maguktól kellett vissza bemenni.  Este még egy órát edzettek.  De annál több edzés nem volt háznál a hétköznapi edzés napokon (az előbb említett kedd és szerda).  A fiatal hímeknek mindig valamit kellett felmutatni az edzés alatt, különben Mark nem volt megelegedve.

 

A fiatal atlétáknak is fontos a motiváció, és azt a galambásznak nagyon jól kell megfigyelni.  A “Young King of Sprint”-nek és a “017”-nek, 2 fiatal özvegy, volt előző szezon alatt közös tojójuk, a földön egy kartondobozban.  Ez az osztott szerelem nem is okozott semmi gondot, amíg a „017” egyszer egy napot nem jött haza.  Mark kénytelen volt a „017”-t külön elhelyezni hogy mentse a helyzetet, mert az 1 nap elmaradás óta a tojó visszautasította őt, és teljesen oda volt a motivációja.  És lám, a két hím mégis megszerezte a 8. Orsz. Bajnok Sprint Fiatalok KBDB 2017.

 

Bekosarazásnál a hímek és tojók kb. fél-háromnegyed órát jöttek össze.  Versenyről érkezéskor a párok kb. két órát voltak együtt.
A fiatal hímek augusztus elejétól fészekre versenyeztek.  Akkor pározták a fiatal tojókat öreg hímekkel, és ők ugyanúgy be lettek nevezve versenyre.  Mark szerint több előnye van az özvegységnek fiatalokkal.  Indokolja azzal, hogy ez egy olyan rendszer ami kevés idő és „takarító munkát” igényel.  Özvegyként, a galambok stabil módon versenyeznek.  Csak esetleges rossz időjárás súlyosan keresztben tehet ennek a versenymódszernek.

 

 

 

2017-es eredmények

 

Mettet  1-8 (2/2) 474g.  /  Chimay  1-2-3-12- ... (8/9) 1360 g.  /  Mettet  2-5-18- ... (5/6) 2697 g.  / 

 

Chimay 1-3-4-5-6-7-8-10- ... (14/24) 132 g.  /  Chimay  1-2-3-11-14-17- ... (17/24) 126 g.  /  Chimay 1-3-7-9-10- ... (10/14) 128 g.  /  Mettet  2-5-6- ... (8/11) 295 g.  /  Laon  1-2-12- ... (5/6) 256 g.  /  Mettet 1-3-14- ... (8/9) 259 g.             

 

“Young King of Sprint”

 

“Young King of Sprint” B17/5056014 az 1. Orsz. Ászgalamb Sprint Fiatalok 2017.  Egyébként egy átlagos galamb lenne, de feltűnően nyugtalan, és a dúcon folyton mozdulatban van.  Nehezen is kézben fogható ... egy igazi „mocorgó”.  Nagyon selymesek a tollai, izmos felépítése, és gyönyörű szem.
Röviden fogalmazva egy hibátlan hím, amely nagyszerűen edzett és gond nélkül tett egy plusz kört amikor a többi galamb már rég a tetőn ült.  Hatalmaskodóan viselkedik a dúcon és versenyből érkezve mindig flottan belépett a dúcban.  De mindenek előtt van neki nagyon szép díjlista: 1. Chimay 3423 g., 1. Chimay 1300 g. / 2. vs 2697 g., 3. Chimay 2524 g. / 3. vs 1490 g., 3. Mettet 1216 g. / 6. vs 2775 g., 6. Chimay 1308 g., 9. Chimay 1808 g., 20. Chimay 2595 g.

 

mark_janssens_-_y_king_of_sprint.jpg

 

Válogatás

 

Mark Janssens nagyon szigoruan válogatja az öregeket és a fiatalokat.  A fiatal özvegyek kb. 16-17 versenyt repülnek, és olyan fiatalnak amely háromszor nem tud teljesíteni, az eltávolítás elkerülhetetlen.  A 17 hímből amely a 2017-es szezonban kezdett, a szezon végén csak 5 maradt.  A 10 fiatal tojóból csak egy maradt.  A válogatásnál különösen figyel a szemre.  Egy teljes felderítő látáskör nagyon fontos a versenydúcon.  Ezen kívül kevésbé fontosnak tartja az állat felépítése, csak élénk legyen.

 

Etetés

 

A fiatal hímeket elvileg minden héten versenyeztetik, és ehhez még hozzá jön némi hétköznapi kerületi reptetés.  Vasárnapi versenyről érkezéstől következő szombat bekosarazásig, “Beyers Light” tápot etetnek, vagy versenykeveréket fiataloknak.  Vasárnapon elektrolitok mennek az ivóvízben, majd hétfőn vitaminok.  Szerdán sörélesztő és fokhagymaolaj a tápra és zöld tea az ivóvízben.  Csütörtökön, ugyanúgy fokhagymaolaj a tápra.

 

Egészség

 

Mark csak csekélyen gyógyszerez.  A kötelező oltások mellett, három hetente két napig kezeli a fiatal hímeket és párjukat trichomonas ellen. 2016-ban volt kezelés légútfertőzések ellen, de 2017-ben nem.  Főleg azon van a hangsúly hogy a természetes immunitást fokozza.

 

Dúcok

 

Mark Janssens még apósa régi dúcait használja.  A 7 meter hosszu hullámpalával fedett versenydúcok még mindig kíválóan szólgálnak.  A dúc elején egy darab hullámpalát kivágott és kicserélte üvegre.  Így a nap jobban bejut a dúcban, és a természetes meleg kellemesebbé teszi a hangulatot.
Szellőzés a hullámokon keresztül történik.  A mennyezet eleje drótból van.  A lakódobozok feletti része teljesen zárt.  A dúcnak dupla alja van, és ebből adódóan megfelelően száraz.
A dúcokat csak egyszer hetente takarítják vasárnap délelőtt, mielőtt hazaérnek a galambok versenyről.

 

Kétt tenyésztőpár

 

Még két tenyésztőpárt bemutatunk:

 

 • B10/2141553 “Vader King of Sprint” x B09/5038795 “Moeder King of Sprint”.  Ők a “King of Sprint” B14/ 2065003 szülei (1. Orsz. Ászgalamb Sprint Évesek 2015), és közben sikeres nagyszülők is: az 1. Orsz. Ászgalamb Évesek Fiatalok 2017” B11/5031013.
 • B13/5031080 “Vader 017” x B14/2014354 “Peter Stakenborg”.  Ők a “017” szülei (1. Chimay 1360 g., 5. Chimay 2697 g., 7. Laon 2470 g.) és “De 023” B16/2182023 szülei, aki ugyanúgy több díjjal rendelkezik.

 

Bajnokságok

 

2017

 

8e Orsz. Bajnok Sprint Fiatalok
1e Orsz. Ászgalamb Sprint fiatalok
2e Megyei. Bajnok Sprint Fiatalok
Stefan Steenbergen (Herk-de-Stad) Orsz. Bourges győzelme, közvetlen Mark Janssens fiatal

 

2015
1e Orsz. Ászgalamb Sprint Évesek KBDB  (“King of Sprint”)
2e Megyei Ászgalamb Sprint Évesek KBDB Limburg

 

2014
1e Megeyi. Ászgalamb Sprint fiatalok KBDB Limburg
2e Orsz. Ászgalamb Sprint Fiatalok KBDB
2e Megyei. Ászgalamb Sprint Fiatalok KBDB Limburg
3e Megyei. Bajnok Sprint fiatalok KBDB Limburg
7e Orsz. Bajnok Sprint Fiatalok KBDB

 

2013
1e Megyei. Ászgalamb Sprint Fiatalok KBDB Limburg
1e Megyei. Bajnok Sprint Fiatalok KBDB Limburg
3e Orsz. Bajnok Sprint Fiatalok KBDB
3e orsz. Ászgalamb Sprint Fiatalok KBDB

 

2012
1e Megyei. Ászgalamb Sprint Fiatalok KBDB Limburg
11e Orsz. Ászgalamb Sprint Fiatalok KBDB

 

2011
1e Megyei. Ászgalamb Sprint Fiatalok KBDB Limburg
2e Megyei. Ászgalamb Sprint Évesek KBDB Limburg
10e Orsz. Ászgalamb Sprint Fiatalok KBDB
10e Orsz. Ászgalamb Sprint Évesek KBDB

 

 

 

2018-03-12

 

Freddy & Jaques Vandenheede galambok kitűntek a Dél-Afrikai Million Dollar Race-ben.

 


Február 3-án volt a Million dollar race SAMDR 521 km-es döntője Sun City-ben. A Freddy & Jacques Vandenheede galambok (Zingem) kíválóan teljesítettek 5dik és 6dik helyezéssel:

 

5. Miss Marsipulami 15-89538
6. Flaterwater BE17-4200429

 

A Dél-Afrikai SAMDR közismert mint az egyik legnehezebb és tekintélyesebb One Loft verseny a világon. A győztesek általában erős szárnyakkal rendelkező galambok, tiszta maratonvérűek. Nem meglepő hogy olyan Fond kedvelők mint N. & F. Norman, Gaby Vandenabeele, Gerard Koopman, Chris Hebberecht … a múltban már szép történelmet írtak Dél-Afrikai földön.

 

frj_vandenheede.jpg

 

Kíváló versenyidő esetén, amikor a kemény haladás muszáj - mondjuk 1300m/p -, a Vandenheede galambok remekül érzik magukat. A Zingem-i klasszisok a 2017-es versenyekben megint soron kívüliek voltak. Ezt pl. világossá tették a KBDB Általános Bajnokság győzelmével. És természetesen a Dél-Afrikai 5. és 6. helyezéssel.
Röviden fogalmazhatjuk: Freddy & Jacques Vandenheede nemzetközileg a legmagasabb szinten vannak.

 

2018-03-07

 

A Loobuyck családnál a galambászat egy családi történet (Aalter, Kelet-Flandria)

 

loobuyck_trio.jpg

 

Jos, Jan és Jens Loobuyck.  Ez az apa-fia-unoka kombináció az évek folyamán már szépen teljesített a megyei és országos versenyeken. Többek közül az 1. Orsz. Montauban (2016) szerepel a díjlistán.

 

És volt egy dupla országos siker: Perigueux, az öregekkel és a 2-évesekkel. A Loobuyck dúcon az alapszármazások különböző tenyésztőktől jöttek: Chris Hebberecht, Van Damme, Boddaert, Hendrik Mortier, Marc Segers, De Neve Marnick, Kurt Galle, Wijnants. És Alfons Hoste-tól (Aalter, ő sajnos már nincs köztünk) vették a “Narbonne”-t, aki már egy pár csúcsgalambot a világra tett. Több galambásszal is tenyésztettek együtt: Frederick Leliaert, Rik Bral, Martin D’Hooghe, Pronkaert Gebroeders, .. és bizony a nagy Etienne Meirlaen-al is.

 

Az állomány főleg 20 pár tenyésztőből áll, amiből 4 fix pár és a többit egymással cserélik. Ezen kívül van egy pár "teszt"-tenyésztőpár. Ők mind csúcstenyésztők gyerekei, vagy nagyon jó versenyzők. Ezekből a galambokból tenyésztenek kb. 150 fiatalt, 2 körből. A fiatalokkal nem igazán versenyeznek, és az eredményt lényegtelennek tartják.  Ezeknél a jövő bajnokoknál inkább a jó edzésen van a hangsúly, és kb. 5x jöhetnek Clermontból (dúrván 220 km). A fiatalokat nem szedik szét, minden együtt marad a szezon végéig. Akkor ismét minősítik és szelektálják a hímeket, és mennek az öregek dúcban.

 

Aztán van 63 özvegy, versenyző tojó nincs. Ezeket az öregeket klasszikus módon játszák. Nem mutatnak tojót bekosarazás előtt, így a galambok nyugodt állapotban indulnak otthonról. Ezekkel a galambokkal nincs téli tenyészet. Februárban viszont összerakják őket partnerükkel, és kb. 10 napig fészken lehetnek. Utána szétválasztják őket, és újra összejönnek az öregek edzésre, a szezon kezdete előtt.

 

loobuyck.jpg

 

Hogy jól alakuljanak a versenyek, a Dhoca etetési rendszert követik (Serge D’hondt). A hét elején könnyű táp, majd fokozatos felépítés a versenyek felé. Ezen felül némi "nassoló" energia és mogyoró, illetve naponta friss gritt adagolás. Az általános egészség érdekében még: fokhagyma - almaecet - naturaline (15 növényből álló koncentrátum + Echinacea = magasabb immunítás, jobb emésztés, jobb légzés) - elektrolitok - "sárga cseppek" (korábban trichomonacide = trichomonóz és nátha ellen).

 

Egészségügyi szempontból, az év elején van preventív kezelés, esetleges szunnyadó Paratífusz ellen. Márciusban következik ellenőrzés az állatorvosnál, és utána a kötelező beoltások Paramixo ellen. A fiatalok is oltva vannak ugyanúgy mint az öregek, és ők ráadásul hímlő ellen is kapnak oltást, és a szokásos módszer kis kefével.

 

Ezzel zárom ezt a kis ízelítő megismerkedést a Loobuyck családdal :)

 

2018-02-15

 

Wilson Dekens és a szuper hosszútáv állománya

 

A Wilson Dekens hosszútáv állománya Zingem községen kívül is jól ismert, és ott a környéken nem kíván több bemutatkozást. De nekünk jöhet erről kicsit több infó persze ! Ez a tiszta hosszútáv dúc szép eredményeket arat, rossz időben is, és minél több kilométert kell nekik menni, annál jobban repülnek a galambok.

 

Wilson nagyon régen szenvedélyes sprintelőként kezdett, de lassan átállt középtávra, majd hosszútávra. Most pedig nagyon szereti az extrém hosszútáv versenyt. A nagy távolságok teljesítésére, Wilson elment érdeklődni Georges Verschuren-nél. Neki vörös galambjai voltak, és minél messzebb kellett nekik menni, annál erősebb voltak. Azon kívül jött egy kovácsolt tojó Jos Das-tól. És igen, ez a galamb egy nagy siker lett a Dekens háznál. Mivel ő a Jordy, és számos másik jó versenyzőnek az anya. Végül, ő lett a tenyésztődúc egyik jelentős törszgalambja. Hoztak más vérvonalakat is, többek közül Jan Aarden fajtát a Natural tenyésztőteleptől. Ezek a galambok bebizonyították hogy még egy picit erősebbek, és hogy még több kilométert tudnak letenni. Még több erősítés jött Zingem irányában, legtöbbször erősen versenyző amatőröktől mint Gomaar Verbruggen, Luc Vancoppenolle , Brinkman, Daniel Van Herzele, Marc De Backer, Germain D’hondt , Carlo Ghijselbrecht, Danny van Daalen van Sint Jans, és Wilson szomszédja, Van den Heede-tól.

 

wilson_dekens.jpg

 

A Dekens dúcban kb. 40 tenyésztőpár van, amiből 3 állandó, a többit évente cserélik. Ezen kívül megtartottak 28 öreg és 50 éves özvegyet. Elvileg minden fiatal galambot megtartják mint évesek. Ebben az évben 8 tojóval is fognak indulni. A versenyzőkből nem tenyésztenek. Az öregeket összerakják március végén, és az évesek áprilisban, és akkor 12 napig mehet a tenyészet. Praktikusságból, nem mind egyszerre vannak párosítva, és ezzel Wilson magának valamennyire szétosztja a munkát. A tenyésztőkből kb. 150 fiatal lesz 2 körből, és utána még néhány a legjobb párokból. A fiatalokat nagyon alaposan betanítják és hetente végig repülhetnek, és ezt így a országos Bourges-ig. Ez a tapasztalat nekik aranyat ér, mert a nagy tömegben eresztve csak más a helyzet, mint egy otthoni gyakorlásnál.

 

Az özvegyeket klasszikus módon versenyeztetik, és megnézhetik a tojót mielőtt bekosarazzák. A tojók ugyanúgy rátekinthetnek a hímekre verseny előtt.
A versenyzők etetését nem bonyolítják feleslegesen: minden galamb kap bőségesen, azok is akik otthon maradnak.

 

Ami mellékterméket illeti, valamennyire követik a Schroeder termékeket, és sok grittet adnak. Hazaérkezéskor kapnak elektrolitokat és glükózt. Hetente kapnak vitaminokat is, és sörélesztőt, a közelben lévő Roman sörfőzdétől.

 

Februárban az egész állomány preventív Paracoli kezelést kap, esetleges szunnyadó paratífusz ellen.
Áprilisban következik állatorvosi kontroll, akkor kerül sor a kötelező beoltásra is.
Minden galambot paramixo ellen kezelik, és a fiatalokat még később himlő ellen ovo-periszterinnel.

 

Utóbbi 2 évben, némi jelentős eredmény:

 

2016

 

LIMOGES-ker. - 261 öreg - 4-6-9-10-15-16 stb.
-orsz. - 13493 - 173-225-301-338 stb.

 

CAHORS-ker. - 131 öreg - 3-4-8-9-15-18
- orsz. - 6164 - 67-79-159-160-310--

 

PAU-orsz. - 1661g. - 75

 

LIBOURNE -ker. - 92g. - 1-4-7-8-10-12-13-14-18
-orsz. - 3697g. - 26-98-280-284-325-381

 

BARCELONA -ker. -139g. - 3-26-49-54
-orsz. 1620g. - 11-168-352
-nemz.köz. 17729g. - 129

 

ST-VINCENT -ker. öregek 49g. 1-2-5-6-13
-orsz. 2562g. 33-52-70-212
-nemz.köz. 10643g. 125-170-213

 

MARSEILLE -ker. 1-8
-orsz. 2166g. 76

 

JARNAC -ker. 2
-orsz. 4167g. 39

 

NARBONNE -ker. 94g. 3-6-9
-orsz. 4092g. 462-682

 

NARBONNE JL -ker. 149g. 1-3-10-11-19-23
-orsz. 3173g. 36-68-136-144-250
-nemz.köz. 7811g. 89-174-332-350

 

2017

 

BOURGES JL -ker. 340g. 4-7-13-17-27-37-stb.
-orsz. 20686g 81-98-260-stb.

 

CAHORS öregek -ker. 89g. 1-3-5-6-11-17-18-22-stb.
-orsz. 5639g. 62-286-460-stb.

 

BARCELONA -ker. 141g. 2-14
-megyei 1319g. 5-60
-orsz. 7874g. 18-314
-nemz.köz. 16759g. 56-954

ST-VINCENT öregek 70g. 3-7-8-9-10-11-13
-megyei 514g. 23-55-66-79-82-89-93
-orsz. 3002g. 99-197-245- stb.

 

PERPIGNAN -ker. 99g. 2-3-17-22-25-27
-megyei 795g. 7-10-118-147-stb.
-orsz. 4486g. 26-36-510-643-stb.

 

2018-02-12

 

Olsene-ból jön a mai kis infó, egy kis község Kelet-Flandriában, a Leie folyó mellett. 

 

Már fél évszázad, hogy Gilbert Vandeweghe a falu galambászat ikonja, pontosabban az 1958-as nemzetközi Barcelona megnyerés óta.

Az utóbbi években, egy másik tenyésztő bravúrral képviseli a helyi galambászatot: Philippe Dobbelaere.

 

olsene_2017.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szép sikerlistáján többek közül találhatunk: 1° országos Chateauroux öregek 2014 (17.984 g.), 1° országos Jarnac évesek (3.904 g.)  Az elmúlt szezonban pedig megnyerte a “Superstar van het Jaar” (Az Év Szuperstárja) középtáv Belgium, a Gouden Duif (Arany Galamb) bajnokságban, amely a galambsportban még mindig az egyik legnehezebb megmérettetésnek számít.  

Philippe Dobbelaere így lett az Év Szuperstárja:

 


május középtáv        27-5 Bourges           23.155 g.   21, 67, 667
június középtáv        17-6 Chateauroux  2860 g.       33, 32, 80
aug/szept középtáv 12-8 Orleans            6375 g.      30, 510, 119

 

10-02-2018

 

Figyelemre méltó: Christian Deroux (Mesvin, Belgium)

 

Christian Deroux (Mesvin, BE) csillagja fénylik az országos égbolt alatt, pontosabban a csúcsgalambja, 'Solitaire' !
Szinte ismeretlen a nemzetközi galambvilágban, pedig Deroux nagyot játszik évtizedek óta. 2016-ban, Solitaire  9-dik országos hosszútáv KBDB Ász galamb lett, 1° helyezéssel országos Cahors versenyen.

Egy csodálatos bajnok

Egy galamb pályafutása több boldogteli és virágzó csúcspillanatból állhat össze. Természetesen, ez többek közül a galambász teljesítményétől függ, és attól hogy milyen galambok vannak a dúcban.  A 90-es évek közepe óta mondhatjuk hogy Christian Deroux a legjobb galambász az közvetlen környéken, de ő ehhez most némi nagyszerű országos teljesítményt hozzáadott, mint pl. 1° Vierzon országos (11,237 g.), 2° Limoges országos (11,503 g.), 3° Limoges országos (9,119 g.), 5° Limoges országos (24,479 g.), és 10° Bourges országos (10,652 g.).

 

Az új évszázad elején, főleg BE03-9150359 "Specialist" vitte a verseny csapatot, mint generációja legjobb bajnoka:

50. Bourges orsz. - 12549 g.    2007
51. Argenton orsz. -  3735 g.   2006

 

53. Bourges orsz. - 11875 g.   2008
63. Argenton orsz. -  5001 g.   2007
258. Bourges orsz. - 14207 g. 2004     stb..

De a dúcban született egy újabb sztár, aki hamarosan überelné a Solitaire eredményeit.  Lássuk mi történt 2016-ban, talán Deroux eddigi legjobb szezonja.

Solitaire (BE13-9011408), vagyis a "Magányos"

Ez a galamb a 2016-os zónás Cahors győzelem után kapta meg a nevét. (országos 32°, 6164 galamb).  Több mint 60km-re repült a legközelebbi galambtól, és a versenyben lévő domináns Flamand tömegtől.  Ha alaposan elemezzük ezt a versenyt, Solitaire teljesítménye legalább olyan kápráztató min

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 105
Tegnapi: 103
Heti: 105
Havi: 1 004
Össz.: 186 742

Látogatottság növelés
Oldal: Info - Hír - Történet
Bényei Belga Dúc - © 2008 - 2018 - belgagalamb.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: peter van de merwe pigeons - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »